Home » Blog » Zin in opruimen » Mannen kunnen niet multitasken (vrouwen ook niet)
Effectief opruimen is dus niet multitasken

Mannen kunnen niet multitasken (vrouwen ook niet)

door | 20 feb, 2020 | Zin in opruimen

Terwijl ik aan tafel een appje aan het beantwoorden ben, vraagt mijn dochter waar ik die middag zal zijn. ‘Op zolder, een blog schrijven’, antwoord ik. ‘Mmm, dus niet beneden? ‘….. nee….’ ‘Waarover gaat je blog?’ … (typt en reageert 10 seconden later)… ‘Over effectief opruimen en multitasken’. ‘Oh, dan kun je vast wel met één been op zolder en één been beneden zijn!’ ??

Single Tasking Day

Aankomende zaterdag is het Single Tasking Day: een dag om je eraan te herinneren dat wij mensen zijn ontworpen en gemaakt met maar één brein en dus enkel in staat zijn om telkens één taak te doen waarbij we moeten nadenken. Net zoals mijn dochter de fysieke onmogelijkheid benoemde van zowel boven als beneden zijn, is het mentaal onmogelijk om twee denkprocessen tegelijk te verwerken. De term ‘multitasken’ komt dan ook oorspronkelijk uit de computerwereld. Een computer is wel in staat om verschillende ingewikkelde opdrachten uit te voeren op hetzelfde moment. Wij mensen kunnen dat simpelweg niet!

Schakelen

Wat we wél kunnen is: geautomatiseerde handelingen combineren met een denkproces. We kunnen bijvoorbeeld tegelijkertijd fietsen en een gesprek voeren. Of thee drinken en een mail schrijven. Maar luisteren naar een collega én een telefoongesprek voeren met een klant is gewoon niet mogelijk. Dat gaat ten koste van je focus en aandacht.
Wat we ook wel kunnen is: schakelen. Heel vaak wordt dat overigens ‘multitasken’ genoemd. Als je goed kunt multitasken, bedoelen we eigenlijk dat je goed (lees: snel) kunt schakelen tussen verschillende denkprocessen. Hoe sneller je kunt schakelen, hoe meer het lijkt op ‘dingen tegelijk doen’, maar dat is het dus niet. We verleggen onze aandacht tussen de ene en de andere taak. We schakelen. En schakelen kost tijd en energie.

Na elkaar

Persoonlijk probeer ik zoveel mogelijk de dingen na elkaar te doen. Al jaren erken ik vrijmoedig dat ik niet kan multitasken en ik wil ook niet voortdurend zo snel mogelijk moeten schakelen. Dat vind ik dodelijk vermoeiend en tijdrovend. Ik wil het graag ná elkaar. Dan ben ik dus even niet bereikbaar, ook niet als de telefoon gaat. Of dan lees ik mijn mail een paar uur niet. Ook niet even snel tussendoor.  Ik haal er meer voldoening uit én het kost uiteindelijk (echt!) minder tijd!

Hoe zit dat met opruimen?

Dit gezegd hebbende, is het goed om te constateren dat ook je huis of werkplek effectief opruimen in eerste instantie een denkproces is dat niet te combineren is met appjes, mailtjes en vragen van kinderen of collega’s. Als je begint met het uitzoeken van spullen of papieren, is dat iets om je volledige aandacht bij te houden. Je moet namelijk nadenken: Wil ik dit nog bewaren? Heb ik dit nog nodig? Ga ik deze hobby echt ooit nog oppakken? Behoed jezelf hierbij voor afleiders als je telefoon of kinderen. Plan tijd vrij en kies ervoor om een lade, plank of kast uit te ruimen, te sorteren en te organiseren.
Het goede nieuws is: zodra je je hele huis hebt uitgezocht en al je spullen een eigen plek hebt gegeven, wordt opruimen een automatisme! Dan kun je dus wel weer prima even de huiskamer opruimen, terwijl je met je vriendin aan de telefoon zit ?

Fysieke focus

Wil je effectief opruimen, dan is het niet genoeg om alleen mentaal aanwezig te zijn. Je moet ook fysiek aanwezig blijven op de plek waar je aan het sorteren bent. Heel veel mensen vinden dat heel lastig.

Iemand vertelde mij eens dat het huishouden bij haar vaak als volgt gaat:

‘Als ik een was uit de wasmachine haal en ermee naar buiten loop om het daar op te hangen, realiseer ik me dat ik de knijpers ben vergeten en loop terug. Het knijpermandje kan ik niet vinden, dus ga ik het zoeken en zie ik onderweg dat alle ramen nog dicht zitten op de bovenverdieping. Ik zet ze direct even open. In de badkamer pak ik even het emmertje en maak een sopje. Terwijl de kraan loopt, verzamel ik de vuile handdoeken van de grond die ik bovenaan de trap leg om straks mee naar beneden te nemen. In het overstroomde emmertje zit inmiddels geen sop meer. Beetje nieuw sop erbij. Ik open het kastje om een doekje te pakken. Doekjes op. Beneden zet ik de vaatwasser vast open om die te kunnen uitpakken en vul ik de waterkoker voor een kopje thee. Ondertussen breng ik het oud papier naar de blauwe container. Zodra ik de voordeur open doe, voel ik dat het begint te regenen. Oja, de was! Gauw haal ik de was weer naar binnen. Gelukkig zat het nog in de wasmand. Dan eerst maar even een welverdiend kopje thee op de bank…’

De hele ochtend druk geweest, zonder resultaat…

 

De moraal van dit verhaal: blijf zowel mentaal als fysiek op de plek waar je bezig bent. Als je dat niet doet, ben je binnen no time afgeleid door allerlei andere klussen en plekken in huis, waardoor je het gevoel hebt heel druk te zijn, maar effectief niets afmaakt!

Effectief opruimen: hoe pak je dat nou handig aan?

Een paar tips om een opruimklus efficiënt en handig aan te pakken:

  • Bereid het voor. Kies één specifieke lade of plank en spreek met jezelf af hoe lang je ermee bezig zult zijn.
  • Pak een emmer sop, een microvezel doekje, een vuilniszak voor het afval en een notitieboekje met pen.
  • Zet drie bigshoppers of dozen klaar waarin je alle spullen sorteert op: Hier opruimen, Ergens anders in huis opruimen of Weg.
  • Ga zelf tussen de gekozen lade of plank en de dozen staan en blijf daar tijdens de hele klus.
  • Neem alles één voor één in je hand en beslis in welke doos het hoort, of in de vuilniszak. Alle gedachten, ideeën of vragen die in je opkomen tijdens dit sorteren schrijf je op in je notitieboekje. Als de plank helemaal leeg is, maak je het even schoon.
  • Zet de Weg-doos achterin je auto om later op de juiste plek te brengen, zoals de Kringloopwinkel
  • Loop met de Ergens anders opruimen-doos door het huis en leg alle dingen in de juiste ruimte
  • Ruim de lade of plank in met de spullen uit de Hier opruimen-doos.

Op deze manier help je jezelf om gefocust te blijven op de plek waar je bent begonnen en kun je tenslotte supertevreden met een kopje thee op de bank genieten van het resultaat!

Prettige Single Tasking Day ?
Esther

NB: Wil jij graag effectief opruimen? Ik kom je graag (op weg) helpen! Laat je gegevens achter, dan bel ik je voor een vrijblijvende afspraak. 

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1