Home » Blog » Zin in opruimen » Opruimen is verwerken
Verwerken

Opruimen is verwerken

door | 22 apr, 2021 | Zin in opruimen

‘Ik merk dat ik de hele tijd hardop praat!’ zegt ze met een wat verontschuldigende glimlach. Ze is gefocust aan de slag met het sorteren van haar spullen. Tijdens dat sorteren spreekt ze als vanzelf haar gedachten uit en wikt en weegt ze hardop. Bijna al mijn klanten doen dat en ik geniet daarvan. Het geeft aan dat opruimen zoveel meer is dan alleen wat spullen verplaatsen. Opruimen heeft alles te maken met verwerken.

Verwerken

Verwerken betekent onder andere: verteren, geestelijk in het reine komen met een moeilijkheid of verandering (wiktionairy.org). Een mooie uitdrukking: ‘in het reine komen’, vind je niet?

Confronterend

Want wat maakt opruimen voor jou lastig?
Misschien heeft het te maken met een confrontatie die je liever uit de weg gaat. Een confrontatie met het verleden, heden of toekomst. Met verloren gegane tijden of in duigen gevallen dromen. Wellicht is de chaos om je heen in zichzelf confronterend en doe je het liefst je ogen dicht of ontvlucht je je huis. Of sta je voor een nieuwe fase in je leven waar je niet zelf voor hebt gekozen. Na overlijden van een geliefde of na een echtscheiding bijvoorbeeld.

Moed

Je spullen kunnen tastbare reminders zijn aan situaties die je het liefst uit de weg gaat. Het liefst wil je dat alles nog zo is zoals het altijd was. Je weet dat dat niet kan, maar het is moeilijk om dat ook concreet onder ogen te zien en afscheid te nemen. Verwerken, rouwen en afscheid nemen is zwaar werk!
Opruimen heeft bewust of onbewust altijd te maken met verwerken en dus met ‘in het reine komen’. Het maakt bijna nooit uit wat de uitkomst is – of je het ding nou bewaart of weg doet. Het belangrijkste is dat je er een weloverwogen keuze over durft te maken. Niet overhaast of onder druk, maar in alle eerlijkheid en vrijheid. Ik zeg met opzet ‘durft te maken’, want er is moed voor nodig om te gaan verwerken.

Zijn

Dat maakt dat mijn hart altijd weer een sprongetje maakt als mensen zich aanmelden. Mensen die om welke reden dan ook voelen dat het nu de tijd is om moed te tonen en om te gaan verwerken. Wat een prachtige dappere stap! Deze mensen hebben in hun hart al besloten dat het tijd is voor verandering, want zo kan het niet meer. Ze pakken regie over hun situatie door bewuste keuzes te willen (leren) maken. In eerste instantie maken ze die keuzes over hun spullen, maar indirect gaan die keuzes veel dieper, over wie ze nú willen zijn.

Hoop

In het kennismakingsgesprek gaf ze aan dat zij en haar man de hoop al hadden opgegeven dat er ooit iets zou veranderen. Ze vindt het nou eenmaal lastig om spullen weg te doen en het overzicht te bewaren. Toch zegt ze: ‘Ik geloof dat er voor mij geen hoop meer is, maar ik wil het met jou toch nog een keer proberen’. Terwijl ze haar spullen door haar handen laat gaan, vertelt ze wat er in haar om gaat. Vaak is het hardop uitspreken van gedachten al genoeg om een keuze te maken. Soms help ik door verdiepende vragen te stellen: Wat is het? Gebruik je het vaak? Word je er nu blij van?

Genieten

Ze gaat als een trein en binnen no time heeft ze haar doelen van die ochtend bereikt. Volgende keer wil ze graag aan de slag in een ander deel van het huis en ondertussen blijft ze, tegen haar eigen verwachting in, aan het opruimen. Ze geniet van de opgeruimde kast en het lukt haar om hem netjes te houden. Af en toe appt ze me een foto als ‘bewijs’ en geniet ik met haar mee.

Groetjes
Esther

PS: Voel jij dat het tijd is om moed te tonen en meer in het hier en nu te gaan leven? Laat dan hier je gegevens achter, bel of app me voor het maken van een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin