Home » Blog » Zin in opruimen » Blus jij ook voortdurend brandjes?
Overzicht over je taken hebben is cruciaal voor rust in je hoofd

Blus jij ook voortdurend brandjes?

door | 9 apr, 2020 | Zin in opruimen

‘Een permanente brandweerman, zo voel ik me. Ik overzie mijn taken niet en ren van de ene brand naar de andere. Zo vermoeiend.’
Aan het woord is een manager die loyaal is en hard werkt. Die zijn medewerkers steunt door dik en dun, geniet van tevreden klanten en het algemeen belang voor ogen heeft. Zijn directeur is super tevreden. Hij ziet alleen één ding over het hoofd…

Zichzelf

Hij vergeet dat ook hij maar 24 uur in een dag heeft. Dat hij net als ieder ander ‘nee’ kan zeggen. Hij vergeet dat hij niet alleen de brandweerman is, maar ook de brandweerslang. Dat als hij uitgeput en lek raakt, de inspanning steeds zwaarder wordt en zijn impact steeds minder groot.

Herkenbaar?

Werk jij je ook een slag in de rondte om je to-do lijstjes af te kunnen werken? Dat je van urgente klus naar urgente klus werkt en niet toe komt aan de lange termijn? Werk je teveel uren en heb je dan nog steeds het gevoel dat je tekort schiet? Het is NU tijd voor verandering!

Overzicht

Het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven is overzicht over je taken. Overzicht geeft rust. Overzicht is ook confronterend, want je kijkt alle wachtende taken en klussen recht in de ogen. Tegelijkertijd is dat precies wat er nodig is om klussen kleiner te maken dan ze misschien in jouw gedachten al zijn geworden. De onrust van het ‘ongeveer’ weten is groter dan de onrust van een lange, maar complete takenlijst. Schrijf dus alles eens op een lijst.

Tijd

Kijk vervolgens eerlijk naar de tijd die je hebt. Hoeveel uren per week werk je en hoe staat dat in verhouding tot je takenlijst? Misschien blijkt dat je vooral in je hoofd heel druk bent door het gebrek aan overzicht en ligt daar al de oplossing. Of je komt erachter dat je teveel taken op je bordje hebt liggen. Durf dan eens in gesprek te gaan met je leidinggevende en overleg over de prioritering. En realiseer je dat uiteindelijk ook jouw baas slechter af is als je lek gaat!

Systeem

Met de brandweerman ga ik binnenkort om de tafel (een lange, in de buitenlucht ?) om zijn taken op een rijtje en in een werkend systeem te krijgen. Hij zal nieuwe gewoontes moeten aanleren, en dat is niet gemakkelijk. Maar het zal hem overzicht geven en helpen om al zijn projecten ‘aan de gang’ te houden. Zo zal hij stap voor stap van brandweerman groeien naar een betrokken manager die goed voor het bedrijf én voor zichzelf zorgt!

Heb jij ook behoefte aan overzicht en een systeem dat werkt en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ik help je graag, online of aan een lange tuintafel 😉 Neem even contact op, dan bel ik je voor het maken van een vrijblijvend kennismakingsgesprek via Zoom.

TIP: Verlang jij naar overzicht in huis en wil je dat graag in je eigen tijd en tempo gaan creëren? Stay tuned! Mijn online training is bijna live ?

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin