Home » Blog » Opruimtips » Zo grijp je nooit meer mis in je kledingkast
Een kledingkast opruimen is niet gemakkelijk

Zo grijp je nooit meer mis in je kledingkast

door | 13 jan, 2020 | Opruimtips

Wist jij dat de gemiddelde Nederlander 71% van zijn kledingstukken in de afgelopen 12 maanden niet heeft gedragen? Gemiddeld hebben we 173 kledingstukken in de kast liggen of hangen, waarvan we er dus maar 50 daadwerkelijk dragen per persoon. De kledingkast opruimen en functioneel houden is dus blijkbaar nogal een dingetje…

Ons huishouden bestaat uit 6 personen, dus in theorie zouden er 123 ongedragen kledingstukken x 6 = 738 ongedragen kledingstukken in ons huis zijn! ?
Best schokkend, vind je niet? Vooral als je weet hoeveel grondstoffen, water en transport onze kleding kost…

Zonde!

Maar waarom vinden we de kledingkast opruimen zo ingewikkeld en dragen we zoveel kledingstukken niet die wel ruimte innemen in onze kasten? Ik geef je tien redenen, waarvan je er zeker een paar zult herkennen:

 1. Te groot (of te klein…). Je kent het wel: je bent net lekker afgevallen en voelt je niet meer lekker in de te wijde broek. Of iets dat mij vaker gebeurt: je bent aangekomen en die mooie broek zit te strak, waardoor je toch steeds naar andere broeken grijpt. Je gaat ervan uit dat die extra kilo’s er weer af gaan, dus bombardeer je hem tot ‘streefbroek’ en bewaar je hem natuurlijk.
 2. Het prikt en kriebelt. Het was in de winkel zo’n mooie trui. Dat is het nog steeds, maar hij kriebelt en je wordt er knettergek van. ‘s Morgens kies je toch liever weer voor z’n zachte broertje.
 3. Geen geschikte gelegenheid. Dat prachtige jurkje dat je geweldig staat: te feestelijk voor op je werk, te chique voor in de kroeg. Ideaal voor een bruiloft, maar die is er niet geweest het afgelopen jaar en het jurkje was te duur om zomaar weg te doen.
 4. Niet te combineren. Je was vast van plan dat olijfkleurige vestje bij je kaki broek te dragen, maar het matcht niet met elkaar. Misschien koop je ooit nog iets dat er wel bij past; niet weg doen dus.
 5. Niet je kleur. Als je dat bloesje draagt, vragen collega’s steevast of het wel goed met je gaat. Het maakt je bleek of vlekkerig. Maar aan de hanger is ie zo leuk, dus laat je hem toch in de kast hangen.
 6. Achterin je kast of onderop de stapel. ‘s Morgens heb je haast en pak je snel de kleding die je net gisteren van de waslijn had gehaald en in je kast had gelegd. En zo gaat het telkens. Je hebt allang geen idee meer wat er allemaal nog meer in je kast ligt.
 7. Vergeten kleding. Om ruimte in je kast te maken, heb je vorig jaar herfst je zomerkleding op zolder gelegd. maar de warme dagen kwamen vroeg dit jaar en je hebt ondertussen een nieuwe zomergarderobe aangeschaft. Oeps!
 8. Mooie herinneringen. Die rok had ik aan toen ik hem voor het eerst ontmoette, deze positiebroek droeg ik het liefst toen ik zwanger was van de oudste, dit jasje droeg mijn moeder altijd… Sommige kledingstukken herinneren je aan mooie momenten. Niet wegdoen dus.
 9. Opruimen?! De kledingkastdeur kan nog net dicht, dus dat doe je ook elke keer maar snel. De kledingkast opruimen kost tijd en dat heb je niet. Bovendien zakt de moed je bij voorbaat al in je 30 paar schoenen, omdat de klus te groot is en je niet weet hoe of waar je moet beginnen.
 10. Die andere goede reden. Vul maar aan met die andere reden om je kledingkast vol te hebben met kleding die je in de afgelopen 12 maanden niet hebt gedragen

Challenge

Hoe vol is jouw kledingkast? Draag jij alles regelmatig en heb je alles nodig? Of zou jouw kast wel een opruim- en beslissessie kunnen gebruiken? Ik wil je uitdagen om in de komende tijd één uur te plannen om een begin te maken met die klus. Met deze eenvoudige methode wordt je kledingkast opruimen een eitje:

 • Pak een emmertje sop en drie big shoppers of vouwkratten.
 • Kies een plank of rek, neem elk kledingstuk één voor één uit de kast en beslis of het in de Weg-, Elders Opruimen- of Hier Opruimenkrat hoort.
 • Sop de lege plank lekker uit.
 • Zet de W-krat achter in je auto voor de kringloop en leg de spullen uit de EO-krat in de juiste ruimte(n) van je huis.
 • Deel de plank opnieuw in met de spullen uit de HO-krat.

Eén erin, één eruit

Sinds ik mijn kledingkast heb uitgezocht, hanteer ik het principe van één erin, één eruit. Op deze manier voorkom ik dat ik kleding verzamel die ik nooit draag. Vorige week heb ik twee shirts, twee vestjes, twee jurkjes en een broek gekocht. Vét veel, helemaal mee eens. Maar geloof me het was echt nodig. Precies diezelfde hoeveelheid is ook in de zak van Max gegaan. Dat deed met name voor de jurkjes best wat pijn. Ze zaten niet meer mooi en lekker (lees: te strak ?).
Maar nu ze eenmaal niet meer in mijn kast hangen, word ik niet meer geconfronteerd met een paar kilo meer. Dat scheelt frustratie in de vroege ochtend en ik grijp nooit meer mis. Alles past en alles zit fijn. Daar word je toch blij van?!

Laat me weten of je de challenge oppakt en of de methode je helpt!
Heel veel succes ??
Esther

Als je wel iets meer hulp kunt gebruiken, laten we dan samen je kast te lijf gaan! Laat je contactgegevens achter, dan bel ik je voor een vrijblijvende kennismakingsafspraak. Je kunt nu ook online aan de slag met opruimen! Kijk hier voor meer informatie over de online training ‘Zo werkt opruimen wel!’

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor 6 gratis opruimtips!

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en ontvang 6 handige opruimtips in je mailbox!

Yes, gelukt! Check snel je inbox voor de 6 handige opruimtips!

Tweet
Share
Share
Pin