Home » Blog » Opruimtips » Altijd spullen kwijt? – 6 tips om het te voorkomen
Spullen kwijt zijn is irritant

Altijd spullen kwijt? – 6 tips om het te voorkomen

door | 16 jul, 2020 | Opruimtips

Er is weinig zo frustrerend als je spullen kwijt zijn… Je had het nét nog in je hand en kunt het nergens meer terugvinden. Je sleutels, telefoon of portemonnee. Juist als je het dringend nodig hebt!
Ook onderweg of als we op vakantie zijn raken we spullen kwijt. Hotels en vakantieresorts hebben indrukwekkende opslagplaatsen vol met gevonden voorwerpen. Wist je dat een Nederlander wereldwijd het meeste geld uitgeeft aan spullen die hij kwijt is geraakt?

Toekomst en verleden

Best wel een probleem dus, al die verloren spullen. Het is irritant en het kost tijd en geld. Vooral als het vaak gebeurt, kan het je bovendien onzeker maken.
Hoe komt het toch dat we ‘zomaar’ spullen kwijtraken?
De belangrijkste oorzaak is wel dat ons brein nog in het verleden of al in de toekomst bezig is. Je hebt een intensieve dag gehad op je werk en bent alles nog aan het ‘herkauwen’ als je thuis komt en je sleutels van je af legt. Of je bent al bezig met wat je straks gaat koken. Kortom: je bent niet met je aandacht bij wat je op dit moment doet, namelijk binnenkomen en je sleutels opbergen.

Perfectionisten en dromers

Sommige mensen hebben hier meer last van dan anderen. En nou gaat het te kort door de bocht om ervan uit te gaan dat dit de welbekende notoire sloddervossen zijn. Juist niet zelfs! Els Jacobs (van De Huishoudcoach) heeft de ervaring dat het voor 90 procent om perfectionisten gaat en voor 10 procent om ‘dromers’. Voor perfectionisten is de lijn tussen structuur en chaos maar heel dun. Omdat ze graag alles tot in de puntjes perfect willen hebben, wordt het teveel en ligt chaos op de loer. Perfectionisme bestaat namelijk niet!

Dromers hebben weer een ander probleem: zij zien overal nieuwe ideeën en nieuwe kansen. Ze springen enthousiast in nieuwe avonturen, waardoor ze dingen niet afmaken en afronden. Ook hier ligt chaos dus maar om een klein hoekje.

Spullen kwijt: wat nu?

Misschien herken je dit: als je iets essentieels kwijt bent, gaat je hartslag omhoog, je humeur daalt onder het nulpunt en je raakt in paniek. Dat is dus niet handig!

Wat helpt wel?

  • Haal even diep adem en ga met je gedachten terug naar het moment dat je het voorwerp voor het laatst gebruikte. Praat hardop, dat helpt om je gedachten te ordenen.
  • Zoek binnen een straal van 50 centimeter. Het schijnt dat de meeste spullen teruggevonden worden binnen een straal van 50 centimeter rondom de laatste plek waar je ze gebruikt hebt.
  • Blijf rustig! Ga even zitten, drink een glaasje water en laat het even los. Dikke kans dat je dan opeens weer weet waar je het had gelaten.

Voorkomen is beter dan genezen ?

Superfijn natuurlijk dat je je sleutels weer teruggevonden hebt, maar wat kun je nou doen om spullen kwijtraken te voorkomen?

Een paar tips:

  1. Gebruik je zintuigen om in het hier en nu te zijn. Zeg bijvoorbeeld hardop: ‘Ik leg mijn sleutels op het aanrecht’ of maak een foto in je hoofd van die plek. Daarmee word je je bewust van wat je op dat moment doet én herinner je het later gemakkelijker.
  2. Bedenk voor je spullen een vaste eigen plek. Laat dat een plek zijn die zo eenvoudig mogelijk en logisch is. Als je altijd door de voordeur binnenkomt en daar je jas uit moet doen, is het onhandig als je eerst naar de keuken moet om je sleutel weg te leggen.
  3. Houd spullen bij elkaar die bij elkaar horen. Gebruik bijvoorbeeld een etui voor spullen die je altijd meeneemt als je het huis verlaat: je sleutels, brillendoekje, zakdoekjes, telefoon, lader, oordopjes, lippenbalsem. Deze etui kun je in één handeling in een andere tas doen. Of (nog handiger vind ik) gebruik altijd dezelfde tas met dezelfde indeling. Doe ik al jaren en dat bevalt supergoed ?
  4. Schaf geen ingewikkelde (en vaak dure) organizing systemen aan, maar denk eenvoudig. De kans is veel groter dat je je sleutels in een simpel open bakje naast de kapstok doet dan in een laatje van een schattig kastje dat achter een deurtje verstopt zit. Als je begrijpt wat ik bedoel…
  5. Less is more! Je raakt minder spullen kwijt als je minder spullen hébt! Klinkt misschien flauw, maar is een eenvoudige waarheid. In een lege kamer raak je minder snel iets kwijt dan wanneer de ruimte vol staat.
  6. Mocht je nou echt wanhopig zijn en alle bovenstaande tips werken niet voor je, dan kun je nog overwegen om een bluetooth tracker aan te schaffen. Hang zo’n tracker aan je sleutelbos, of plak er een op je telefoon en je ‘piept’ je spullen snel weer op!

Wat raak jij altijd kwijt en waar vind je het dan weer terug? Laat het even weten in de reacties hieronder! Of misschien heb jij wel de gouden tip; ik hoor het graag!

Groetjes ??
Esther

Zou je graag willen investeren in een opgeruimd huis en jezelf daarmee veel gezoek besparen? Neem dan even contact op, dan maken we een vrijblijvende kennismakingsafspraak!

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin