Het staat al jaren – geheel tegen mijn principes in – óp zijn kast. Het staat er gewoon. Hij kijkt er nooit bewust naar en ik ook niet. Toch staat hij er al jaren, omdat hij daar nou eenmaal past. Spullen met herinneringen opruimen is next level; dat heb ik afgelopen week weer aan den lijve ervaren.
Onze zoon heeft een kleine kamer waar het woekeren is met de ruimte. Aangezien hij met een kersverse studie is gestart, leek het ons beiden goed om zijn kamer eens lekker uit te mesten.
Tja, en zodoende kwam hij bewust in beeld.
Doos met herinneringen
Negentien jaar geleden leek mijn zwangerschap niet op te houden. Het waren de warmste weken van het jaar en in één week tijd kreeg ik 10 kilo aan vocht erbij. Ik had niets anders te doen dan wachten tot de bevalling eindelijk in zou zetten. Manlief zag mij met de dag minder gezellig worden en bedacht dat het zo niet langer kon. Eigenhandig toog hij naar de stad om alle benodigdheden te kopen om mij aan mijn oude hobby te zetten: dozen maken van karton en papier maché. Het bleek een gouden ingeving. Al mijn ‘loze’ tijd stak ik in het creëren van een geboortedoos voor onze ongeboren baby. Een doos met veel herinneringen dus.
Toch afscheid nemen
Spullen met herinneringen opruimen is niet gemakkelijk. Misschien voelt het zelfs wel onmogelijk. Je hebt het gevoel dat je de herinnering eert door het te bewaren en het dus ‘onteert’ door het weg te doen. Maar is dat altijd zo?
Ik geef je 6 tips waarmee je van spullen met emotionele waarde toch gemakkelijker afscheid kunt nemen:
- Oefen eerst met uitzoeken en wegdoen op andere spullen en ruimtes in je huis. Begin bij de keuken, badkamer en kledingkast. Je hebt positieve ervaringen nodig om ook de harde noten te kunnen kraken. Pas als je echt ervaart hoeveel fysieke en mentale ruimte opruimen en ontspullen geeft en dat je de weggegooide spullen niet eens mist, ben je klaar voor het echte werk.
- Spullen zijn tijdelijk, herinneringen blijven. Bedenk dat herinneringen niet in spullen zitten, maar in jou. Zonder jouw herinneringen is het ding alleen maar een ding, terwijl zonder het ding jouw herinneringen nog net zo levend zijn. Met andere woorden: jouw herinnering wordt niet minder mooi of belangrijk als het object er niet meer is. Vooral niet als dat object altijd uit het zicht op zolder staat en je er in de praktijk toch nooit naar kijkt.
- Maak afspraken met jezelf over hoeveel spullen met herinneringen mogen blijven. Niet álles hoeft weg. Helemaal niet! Maar maak van tevoren afspraken met jezelf en/of met je partner over hoeveel er mag blijven. Dat kan zijn in aantal spullen, of bijvoorbeeld in de hoeveelheid ruimte die het inneemt. Maak een eerste schifting en ga steeds een stap verder. Hou tenslotte alleen je meest dierbare spullen over.
- Maak er een feestje van! Als je ervoor hebt gekozen om die oude knuffels toch weg te doen, geef ze dan nog een laatste knuffel. Of zet ze allemaal voor de laatste keer in een grote kring zoals je vroeger deed. Geniet van het moment en maak er mooie foto’s van. Marie Kondo zou zeggen: bedank de spullen voor het plezier dat je aan ze hebt gehad en doe ze weg.
- Gun jezelf de kans om nare herinneringen los te laten. Spullen kunnen je ook herinneren aan nare, moeilijke tijden. Telkens als je die spullen ziet word je er somber van. Dat hoeft niet zo te blijven! Jij mag kiezen voor het leven nu. Je hoeft niet steeds herinnerd te worden aan het verleden. Zorg dat je kunt genieten van de spullen om je heen.
- Als iets al jaren op zolder staat of in een doos zit en je gebruikt het nooit, dan is het tijd om het weg te doen. Het gebeurt zo vaak dat een klant na lang twijfelen iets weg doet en later bekent dat ze het nooit meer heeft gemist of zelfs niet eens meer weet wat er allemaal is weggegaan. Laat je huis geen opslagplaats worden voor spullen die er nou eenmaal staan omdat ze er al jaren staan.
- Bonustip!: Geef de spullen met herinneringen die na deze zes overwegingen toch mogen blijven een ereplek in huis. Maak er een tafeltje voor vrij of zet het in de vensterbank. Zo kun je er dagelijks van genieten!
‘Wat vind jij?’ vraag ik onze zoon, ‘Maar eens wegdoen?’ ‘Echt? Je hebt er zoveel tijd in gestoken!’ ‘Ja, maar dat was goed voor toen. Nu hoeft het misschien geen ruimte meer in te nemen… ‘ We besluiten dat ik er nog een paar mooie foto’s van maak en hem dan in de kliko gooi. Terwijl ik hem voor de foto’s aan het afstoffen ben en hem weer van alle kanten bekijk, twijfel ik toch. Nog even checken bij mijn man. ‘Bewaren!’ appt hij verschrikt terug. Hmmm, tja.
Ik pak een vuilniszak om hem stofvrij op te bergen. Achter het schot op zolder. Voor als zoon later op zichzelf woont. Ofzo ?
Groetjes
Esther ?♀️
Vind jij het ook moeilijk om spullen met herinneringen op te ruimen en kom je er niet uit? Laat mij je helpen! Door je vragen te stellen, help ik je door de moeilijke keuzes heen. Dat doe ik altijd op een respectvolle manier. Jij blijft aan het roer en jij beslist. Het zijn tenslotte jouw spullen. Vul het contactformulier in, dan bel ik je terug voor het maken van een kennismakingsafspraak!
Je tips voor ontspullen kan ik helemaal onderschrijven. Ik heb onlangs in het kader van een voorbereiding op een verhuizing dozen vol herinneringen weggedaan. Ik moest van mijn hart een steen maken. Achteraf overheerste echter de opluchting.
Dank voor je reactie! Dat klinkt als een hele zware dobber… Maar wat fijn dat de opluchting overheerste. Een waardevolle ervaring!