Home » Blog » Bewust kiezen » Acht slechte redenen om spullen (toch maar) te bewaren
8 Slechte redenen om spullen te bewaren

Acht slechte redenen om spullen (toch maar) te bewaren

door | 11 mrt, 2020 | Bewust kiezen

Iedereen heeft weer zijn eigen redenen om spullen te bewaren of weg te doen.

Als ik mensen spreek, komt het gesprek vaak op dit onderwerp. Dat zal vast te maken hebben met enthousiasme en vakdeformatie van mijn kant ? Maar ik denk dat het ook komt doordat het onderwerp mensen bezig houdt en dat dat getriggerd wordt als ze mij, Esther-de-opruimcoach, tegenkomen.

Afgelopen weekend kwam ik iemand tegen die direct zei: ‘Ook al weet ik precies wat je zult gaan zeggen, wil ik toch de volgende keer naar een lezing van jou. Ik denk dat ik dat nodig heb.’ Toen ik daar wat op door vroeg, bleek dat hij ‘zeker wist’ dat ik hem zou aanmoedigen om zoveel mogelijk spullen weg te gooien. Hij zei er ook bij dat hij dat al eerder had geprobeerd en dat dat hem niet goed was bevallen.

Bewust

Er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in zijn verwachting; ik adviseer mensen namelijk niet snel om dingen te bewaren. Tegelijkertijd slaat hij de plank mis. Als het alleen maar zou gaan om weggooien, was mijn werk een stuk minder interessant en uitdagend. Ik zie mijn werk meer als het mensen bewust laten worden van de onderliggende redenen om spullen te bewaren. Als je je bewust bent waarom je bepaalde spullen bewaart, kun je ook bepalen of je nog steeds achter die reden staat.

Vergeten

Zo bewaar ik al jaren een dunschiller. En niet zomaar een dunschiller, maar eentje uit mijn Suiker- en E-nummer vrije Vergeten Groenten Tijd waarmee schorseneren schoonmaken een feestje werd.
Inmiddels is mijn suiker- en E-nummer vrije vergeten groenten tijd weer voorbij en is het minstens zes jaar geleden dat ik voor het laatst schorseneren heb gegeten. Toch hangt daar nog steeds die dunschiller over mijn keukenhulpmiddelenpot. Want ja, dat was zo’n handig ding en ik was er zo blij mee. Gisteren haalde ik weer (!) bijna mijn hand open aan de scherpe punt die het heeft en toen was ik er klaar mee. Leuk dat ik er ooit zo blij mee was, maar nu niet meer. Nog even een fotootje voor deze blog en hup, weg ermee.

Slechte redenen om spullen te bewaren

Het is dus niet mijn doel om anderen zoveel mogelijk spullen weg te laten gooien, maar om te helpen in het maken van een bewuste beslissing over die spullen. Toch zijn er bepaalde redenen om spullen te bewaren die heel acceptabel lijken, maar het in zichzelf niet zonder meer zijn. Ik wil er hier een paar van met je delen:

1. Je hebt het van iemand gekregen.

Dan kun je het toch niet weg doen…? Probeer het eens zo te zien: Degene van wie je het hebt gekregen heeft zijn/haar liefde voor jou hierin willen uitdrukken. Daar gaat het om. En hopelijk was dat een mooi moment. Als die ander echt om jou geeft, is het niet zijn/haar bedoeling om je de rest van je leven ‘op te zadelen’ met het voorwerp en laat hij/zij je vrij om er op een later moment afstand van te kunnen doen. Neem die ruimte!

2. Je weet nog niet wat je ermee wilt, maar je bedenkt later nog wel iets…

Stop die gedachte direct! Als je er al een tijd niets mee hebt gedaan, zul je het ook de komende tijd niet gebruiken. Laat het los

3. Je hebt er al een, maar je bewaart een tweede exemplaar ‘voor de zekerheid’.

Maak van je huis geen opslag. Als het eerste exemplaar het begeeft, koop je op dat moment een ander.

4. Je gebruikt het nooit, maar het heeft heel veel geld gekost, dus kun je het niet weg doen.

Zo’n voorwerp of kledingstuk geeft je nu geen plezier. Bevrijd jezelf van het schuldgevoel dat het voorwerp je telkens weer geeft en doe het weg. Wellicht maakt het iemand anders wél blij!

5. Je wilt het niet weggooien omdat dat slecht voor het milieu is.

Hier heb ik zelf in mijn opruimjaar ook last van gehad. Zonde om het allemaal maar weg te doen…! Maar na verloop van tijd realiseerde ik mij ook dat vooral mijn onhandige inkoopbeleid in het verleden slecht was (geweest) voor het milieu! Ik had het beter helemaal niet kunnen kopen. Maar daar doe je niets meer aan. Of het nu op de vuilnisbelt ligt of boven bij jou op zolder: het is al afgedankt. Laat het je maar pijn doen dat je het toch weg doet en laat dat je motiveren om vanaf nu niet meer van dit soort aankopen te doen!

6. Het past nu niet meer, maar misschien ooit wel weer..?

Zorg ervoor dat je kledingkast je blij maakt. Dat alles wat erin ligt of hangt ook echt past. Zo grijp je niet meer mis en is een blik in de kledingkast geen pijnlijke confrontatie. Bovendien: stel dat je wel weer wat kilo’s kwijtraakt, is het veel leuker om iets nieuws te kopen om het te vieren.

7. Ik heb nu geen tijd voor die hobby, maar misschien pak ik het later wel weer op.

Nope! Zeer waarschijnlijk pak je die oude hobby niet meer op. Niet omdat je het niet meer leuk vindt, maar omdat in deze fase van je leven andere activiteiten je aandacht en tijd krijgen. En dat is oké. Heb er vrede mee dat dingen veranderen, dat je nieuwe interesses krijgt en maak ruimte voor nieuwe creatieve processen. Andere mensen zijn heel blij met de materialen die op jouw zolder liggen te wachten op aandacht.

8. Mijn kinderen zijn er te oud voor, maar ik bewaar het voor eventuele kleinkinderen.

Realiseer je dat het speelgoed dat voor jouw kinderen leuk was, voor je kleinkinderen veel minder leuk kan zijn. Natuurlijk is er speelgoed, zoals Lego en Playmobiel dat tijdloos is. Maar de tijd gaat door en heel veel spullen zullen voor komende generaties veel minder aantrekkelijk zijn. De kans is veel groter dat er op dit moment kinderen zijn die heel blij worden van het speelgoed waar jouw kinderen te groot voor zijn geworden. Geef het door! En als je gezegend wordt met kleinkinderen, verwen ze dan met een spel of speelgoed wat helemaal bij ze past op dat moment.

Ik ben benieuwd of deze overwegingen herkenbaar voor je zijn! Aan welke ‘slechte’ redenen om spullen te bewaren heb jij wel eens toegegeven? Probeer jouw gedachten eens om te vormen, zodat je spullen los kunt laten en ruimte maakt voor je leven NU.

Herken jij je in deze manier van denken en lukt het je niet om dat in je eentje om te keren? Laten we het samen doen! Vul het contactformulier in, dan bel ik je voor het maken van een vrijblijvende kennismakingsafspraak.

Groetjes ??
Esther

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Esther van IOrganice

Esther van IOrganice

I will be back soon

Esther van IOrganice
Hoi! Stel hier je vraag en ik reageer zo snel mogelijk!
Groetjes Esther
Whatsapp
Tweet
Share
Share
Pin