Wat is jouw grootste miskoop? Die superdure tas die in de praktijk zo onhandig is dat je hem nooit gebruikt, of dat zijden bloesje die je nooit draagt omdat je hem op de hand moet wassen? We hebben allemaal wel eens iets gekocht waar we achteraf niet blij mee waren. In dit artikel geef ik tips over hoe je kunt aankopen zonder spijt achteraf.
En omdat het Black Friday-week is, heb ik ook mijn eigen Black Friday deal weer van stal gehaald… De enige deal waarvan je zeker weet dat je er geen spijt van gaat krijgen!
Schaarste
Maar eerst even over de psychologie van Black Friday. Wat maakt nou dat dat Black Friday zo’n succes is en elk jaar meer kooplust wakker lijkt te schudden?
Ten eerste spelen verkopers in op het gevoel van schaarste. OP=OP! en Alleen vandaag! Je hart gaat sneller kloppen en je voelt druk. Als je niet snel beslist gaat iemand anders ermee vandoor. Voor je het weet sta je in de rij voor de kassa…
Besparen
Een ander principe waar ik zelf vaak ben ingestapt, is het gevoel dat je bij het scoren van een supergoede deal geld bespaart in plaats van uitgeeft. Je vergeet dat je ook bij de aankoop van een product met korting, nog steeds geld uitgeeft. Het voelt als besparen. Anders had je immers nog meer geld uitgegeven?
Mmm, tenzij je het anders nooit had gekocht natuurlijk…
Relatief
Het derde aspect dat van invloed is op het succes van Black Friday is dat we geneigd zijn om niet naar de absolute waarde, maar naar de relatieve waarde te kijken (oeeeh, ook zó herkenbaar…). 40 euro korting op een winterjas van 110 euro is zeker een extra fietstochtje waard, maar als we een nieuwe bank kopen van 1900 euro, gaan we voor 40 euro minder niet naar die andere winkel. In beide gevallen gaat het om 40 euro, maar we kijken naar de relatieve waarde: 40 euro op 110 euro of 40 euro op 1900 euro. Voor Black Friday zorgt dit principe ervoor dat we niet meer zo nauw kijken als we toch al veel geld hebben uitgegeven. Die paar kassakoopjes kunnen er dan ook nog wel bij…
Aankopen zonder spijt
Hoe kun je jezelf nou behoeden tegen miskopen als je overal met Black Friday deals om je oren wordt geslagen? Probeer je koppie erbij te houden door jezelf de volgende vragen te stellen:
- Heb ik het echt nodig? Natuurlijk weten we allemaal wel diep van binnen dat we heel weinig meer echt nodig hebben. Een wat concretere vraag is daarom: Gaat het je Tijd, Rust of Ruimte opleveren?
- Is het artikel ook in een goede tweedehands of refurbished versie te koop? Veel goedkoper en beter voor het milieu! Zo draag je bij aan een zo klein mogelijke ‘footprint’
- Heb ik er een goede plek voor in huis? Te vaak belanden spullen op zolder omdat je er geen passende plek voor hebt in huis.
- Eén erin, één eruit. Maak met jezelf de afspraak dat je het oude exemplaar de deur uit doet als er een nieuwe binnenkomt. Kan dat om de een of andere reden niet, koop dan geen nieuwe!
- Wat is de levensduur en heeft het een tijdloos ontwerp? Kijk nog eens kritisch naar de kwaliteit van het product. Gaat het lang mee, zowel wat ontwerp en functionaliteit betreft? En is het gemakkelijk schoon en stofvrij te houden?
- Is het echt wel zo’n goede deal als het lijkt? Doe eerst een goede prijsvergelijking met andere verkopers, ook degenen die niet meedoen aan Black Friday.
- In hoeverre is deze aankoop ‘fair’? Overweeg wat je met deze aankoop doet voor of tegen het milieu en oneerlijke omstandigheden. Wees zoveel mogelijk ‘fair’ in je consumpties.
Korting bij IOrganice
Maar zoals ik hierboven al zei: de enige deal waarvan je zeker weet dat je er geen spijt van gaat krijgen, is toch wel de deal van mij 🙂
Als jij namelijk vóór 5 december 2020 hier je gegevens achterlaat voor het maken van een vrijblijvende kennismakingsafspraak, krijg je bij de eerste werkafspraak van drie uur:
→gratis één uur extra coaching←
Niet te lang twijfelen; je hebt nog een paar dagen! En OP=OP!
(dat laatste is niet waar hoor, maar het klinkt wel lekker ?)
Groetjes ?
Esther
0 Reacties