In bijna elk huishouden kom je hem tegen: de Grote Onbestemde Alles-la. Of in de wat kleinere huishoudens een alles-bakje of alles-mandje. Soms is het zelfs een alles-fruitschaal. Ik denk dat je precies weet wat ik bedoel. Zo’n la waarin elastiekjes, pennen, batterijen, onduidelijke sleutels en andere zwervende ‘dingen’ een wanordelijke geheel vormen.
Het zijn van die laatjes die je één keer per zoveel tijd moet uitzoeken en dan in de praktijk 80% ervan weggooit. Je houdt een heerlijk leeg laatje over dat vervolgens langzaam maar zeker weer ongemerkt transformeert naar zijn bekende staat.
Maar waarom bestaan Grote Onbestemde Alles-la’s en hoe komt het dat bijna elk huishouden wel zo’n la heeft?
Reuzehandig
Er zijn mensen die hun alles-la reuzehandig vinden. Als je ‘iets’ zoekt, heb je dikke kans dat je het daar vindt en als je ergens in huis ‘iets’ vindt, weet je altijd dat het je het daar kwijt kunt. Hup, laatje dicht en het is weer opgeruimd. Toch?
Ten eerste: als het principe van een alles-la voor je werkt, moet je het vooral zo laten. Niks meer aan doen!
Maar als je je ergert aan zo’n la of bak die altijd weer ontspoort, lees dan vooral door. Het is namelijk helemaal niet zo onoverkomelijk en onoplosbaar als het soms lijkt!
Uitgestelde keuzes
Wat gebeurt er namelijk als je je laatje net weer opgeruimd hebt? De eerste week hou je het netjes, maar er komt een moment waarop je weer iets tegenkomt. Het kan een schroefje zijn of en knoopje. Je weet niet wat je ermee moet. En voor je het weet, leg je het in het lege alles-laatje. Misschien komt het nog eens van pas of denk je dat je het later nog weleens opruimt. Of denk je er überhaupt niet meer bij na.
En daar zit ‘em de crux. Je doet het niet bewust.
Als je dingen onbewust doet, kies je er niet echt voor. Bewust kiezen is een actieve handeling en het vereist een denkproces: wil ik het bewaren, ja of nee? En zo ja: wáár wil ik het bewaren? Als je zo’n schroefje of knoopje in de alles-la legt, maak je (nog) geen keuze. Oftewel, het is uitstelgedrag. Vervolgens trekken onbestemde dingen andere onbestemde dingen aan en zo raakt het laatje weer vol.
Denk- en doewerk
De oplossing hiervoor is het scheiden van denk- en doewerk. Zonder denkwerk wordt doewerk een rommeltje. Maak dus eerst een plan (het denkwerk):
- Schudt je hele alles-la of -bakje leeg op tafel en categoriseer alle spullen die je tegenkomt. Pennen bij de pennen, punaises bij punaises enz. Maak eenvoudig groepjes op de tafel.
- Bedenk bij de categorieen of je er ergens anders in huis al een (vaste) plek voor hebt bedacht en zo ja, of die plek in de praktijk ook handig en logisch is. De kans is groot dat de vaste plek niet erg handig is, anders lag het niet in de alles-la. Als je nog geen vaste plek hebt voor een categorie, bedenk er dan eentje. Laat het een plek zijn die gemakkelijk te vinden is en zich in de ruimte bevindt waar je het het vaakst gebruikt of nodig hebt.
- Gebruik voor losse kleine dingetjes een mapje of een bakje. Bij de IKEA hebben ze kleine bakjes te kust en te keur. Ik vind bijvoorbeeld die good old houten ladenbakjes echt ideaal voor kleine losse spulletjes. Eventueel kun je elk laatje of bakje labelen, zodat ook je huisgenoten weten waar ze wat kunnen vinden en terugleggen.
Nu komt het aan op Doewerk. Train jezelf om ALLES telkens weer op hun eigen vaste plek terug te leggen! Ook als dat betekent dat je voor een batterij even naar de kelder moet lopen, of voor een schroefje naar de schuur. Het klinkt je misschien ingewikkeld in de oren, maar ik kan je verzekeren dat het de moeite waard is. Het voordeel is ook nog dat dat je even tijd geeft om te bedenken of je het dingetje eigenlijk überhaupt wel wilt bewaren, of dat je het direct weggooit ?.
Extra ruimte
Op deze manier is onze alles-la verdwenen. Dat leverde een heuse kruidenla op; een welkome extra ruimte in onze toch wat krappe hoekkeuken.
Soms betrap ik mezelf erop dat ik toch even iets wegleg. Dan liggen er weleens wat dingetjes op de vensterbank voor het keukenraam. Dan herinner ik mezelf er weer aan dat het maar een klein klusje is om de spullen op hun eigen plek te leggen. Of ik realiseer me dat ik er zeer waarschijnlijk nooit meer naar om zal kijken en gooi ik het lekker weg. Zo blijft het overzichtelijk en weet je altijd wat je waar hebt.
Dus vaarwel Grote Onbestemde Alles-la!
Wat vind jij van jouw alles-la? Prettig of irritant? En waarom? Laat het me weten in de reacties hieronder!
Loop je tegen alles-laatjes en andere rommelhoeken aan en weet je niet waar je moet beginnen met het opruimen en organiseren ervan? Ik help je graag! Neem gerust even contact met me op via het contactformulier, dan bel ik je zo snel mogelijk terug voor het maken van een vrijblijvend kennismakingsgesprek!
Groetjes ??
Esther
0 Reacties