Je kent het wel: je bent op een feestje en er valt een stilte. Je weet even niet welk nieuw onderwerp je kunt aansnijden. Dan heb ik hier voor jou de gouden tip! Stel eens een open vraag over de rol van spullen in iemands leven. In hoeverre kan de ander focus aanbrengen in huis? Wat is zijn/haar ‘relatie’ met de aanwezige spullen? Laten zij zien wat diegen belangrijk vindt in het leven?
Bewust
Hoe zit dat bij jou? Kijk eens om je heen in jouw huis naar je spullen. In hoeverre zijn het spullen waar je zelf bewust voor hebt gekozen omdat je het mooi, handig of gezellig vindt? Of omdat het past bij een passie of levensfase? Hoeveel spullen hebben een plekje in je huis zonder dat je er ooit voor gekozen hebt, maar die je van iemand hebt gekregen. Of die je alleen mee hebt genomen omdat het nou eenmaal gratis was? Vind je eígenlijk ook dat je teveel spullen in huis hebt…?
Focus
Eígenlijk… Is het jou weleens opgevallen hoe vaak je dat woord gebruikt? Eigenlijk zou ik meer moeten bewegen, eigenlijk heb ik te veel spullen, eigenlijk moet ik die kast eens opruimen. Ik gebruik het ook vaak, ongemerkt. Het is een gemakkelijke manier om iets te zeggen waarbij je tegelijkertijd een comfortabele slag om de arm houdt. ‘Eigenlijk’ duidt meestal op een niet gemaakte keuze en ontbrekende focus. Haal het woord eens uit de bovenstaande zinnen: Ik moet meer bewegen, ik heb teveel spullen, ik moet die kast opruimen. Hoor je het? Er ontstaat direct focus.
Actie!
Zonder het woord ‘eigenlijk’ wordt het een stuk spannender. Het wordt opeens duidelijker wat je nu ‘eigenlijk’ zegt. Als de waas van onduidelijkheid weg is, ben je in staat om een keuze te maken. Bijvoorbeeld de uitspraak of gedachte: Ik moet die kast opruimen. Luister daar eens naar. Klopt het dat je de kast moet opruimen? Waar merk je dat aan? Wil je er iets aan veranderen?
Nee? Vermoei jezelf dan niet langer met deze gedachte en accepteer dat je kast is wat het is.
Ja? Kom in actie, pak pen en papier en maak een plan. Wat ga je (niet meer) doen, zodat je kast opgeruimd is en blijft. Zo kun je gaandeweg steeds meer focus aanbrengen in huis.
Hoe?
Doorgaand op het voorbeeld van de kast; hoe pak je dat aan? Waar begin je en hoe zorg je ervoor dat die opgeruimde kast ook opgeruimd blijft?
- Maak tijd vrij in je agenda
Stem de omvang van de opruimklus af op de tijd die je ervoor hebt vrijgemaakt. De een maakt sneller keuzes dan de ander, maar reken voor een gemiddelde kast toch al snel drie uur - Bedenk welke functie de kast moet krijgen. Is het een kast voor het speelgoed en knutselspullen van de kinderen, dan horen er dus geen vazen in
- Neem nu alle spullen één voor één uit de kast en maak een keuze: hoort het in deze kast, ergens anders in huis of kan het weg?
- Haal als het leeg is even een vochtige doek over de plank(en)
- Ruim de kast weer in met de spelregel in je achterhoofd dat de plank(en) voor maximaal 3/4e gevuld zijn. Zo hou je overzicht en kun je gemakkelijk bij alle spullen
- Geniet van het resultaat ?
Oefen jezelf in het weglaten van het woord ‘eigenlijk’ en durf focus in je huis en leven aan te brengen. Maak werk van spullen, ideeën en verlangens die je belangrijk vind en die bij je passen; ontdoe je van spullen, eisen en gedachten die je alleen maar verlammen en onrustig maken. Het zal je Tijd, Rust en Ruimte opleveren!
Herken je je hierin, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Vul het contactformulier in en ik bel je om een vrijblijvend kennismakingsgesprek te plannen!
Liever in je eigen tijd en tempo aan de slag met opruimen? Kijk dan eens wat de online training ‘Zo werkt opruimen wel!’ voor je kan betekenen. Na je inschrijving, kun je direct starten!
Groetjes, Esther
0 Reacties