Home » Blog » Bewust kiezen » Hoe je tiny leeft in een gewoon huis
Een tiny leefstijl in een gewoon huis. Het kan!

Hoe je tiny leeft in een gewoon huis

door | 5 feb, 2020 | Bewust kiezen

Tiny houses en een tiny leefstijl zijn helemaal hip! Ik word zelf ook heel enthousiast van het idee: een klein huisje van maximaal twintig vierkante meter, dat je helemaal zelf hebt ontworpen en soms zelfs zelf hebt gebouwd naar jouw eigen smaak, dat het liefst zelfvoorzienend is en waarmee je je ecologische footprint zo klein mogelijk maakt. En dan staat dat huisje natuurlijk op een supermooie plek met uitzicht over de landerijen of over zee.
Veeg mij maar op; ik ben om.
Ware het niet dat een tiny house met een gezin van zes nog een béétje onrealistisch is en het in Nederland nog lang niet gemakkelijk is om een mooi plekje te vinden voor zo’n gezellig stulpje.

Maar het idee… Alles compact en overzichtelijk. Alleen de meest belangrijke en fijne spulletjes. Een beperkte ruimte en daarmee ook een gelimiteerde(re) keuze in wat je kunt doen en kunt kopen. Dat lijkt me eigenlijk heel fijn. Je hebt een heel duidelijk ‘alibi’ die je steeds helpt om bewuste keuzes te maken, want véél is gewoon niet mogelijk.

Dat heeft me de afgelopen week aan het denken gezet. Waarom is het toch zo moeilijk om te bepalen wat ‘genoeg’ en wat ‘teveel’ is? We leven in een tijd van onbegrensde mogelijkheden en daar word ik lang niet altijd zo gelukkig van als dat je zou verwachten.
Wij hebben wel eens een periode gehad waarin we maar weinig geld te besteden hadden en we dus creatief om moesten gaan met elke euro. Dat was echt niet altijd gemakkelijk, maar ergens werd ik er ook heel blij van. Het werd een sport om met zo weinig mogelijk geld, zo veel mogelijk te kunnen doen. Nog steeds krijgen we positieve reacties op onze lowbudget keukenlampjes; zelf gemaakt van twee keukenraspen. En wat een feest als je op Marktplaats of bij de kringloop precies dat ding scoorde die nodig had, maar nieuw te duur was!

Beperkingen zijn dus ergens irritant, maar tegelijkertijd ook best fijn.

Nou hoeven we natuurlijk niet in een tiny house te gaan wonen, om tiny te kunnen leven! Ook in je huidige huis kun je een tiny leefstijl nastreven. Denk je eens in hoeveel ruimte het zou opleveren als je je alleen zou omringen met spullen die je echt nodig hebt. In de huidige digitale wereld is het meeste binnen handbereik. Je hebt geen (kook-)boeken, dvd’s, cd’s, rekenmachine, tv, papier, zaklamp, fototoestel enzovoorts meer nodig: alles zit in je telefoon! Dat scheelt al een enorme berg spullen.
Laat ik je nog een paar ideeën aan de hand doen om tiny te kunnen gaan leven:

  • Halveer (letterlijk of alleen in je hoofd) je kledingkast en neem je voor om alleen zoveel kleding te bezitten die passen in de overgebleven ruimte. Je zult merken dat je op andere dingen gaat letten: draag ik het vaak, is het goed met elkaar te combineren, is het bruikbaar voor verschillende gelegenheden? Als je eenmaal lekker bezig bent, zul je merken dat je vrij gemakkelijk een heel eind komt!
  • Bewaar van alle spullen maar één exemplaar in je huis. Dus één schaar, één plakbandhouder, één tandenborstel en één fles shampoo. Wedden dat je daarna direct een kast de deur uit kunt doen?
  • Gebruik je huis niet als voorraadkast. Laat de supermarkt je kelderkast zijn, de bibliotheek je boekenkast en het park je tuin. Maak gebruik van de openbare ruimtes en zie ze als verlenging van jouw eigen ‘tiny’ huishouden.
  • Leen of huur. Koop geen apparaten die je alleen maar soms nodig heb. Leen de heggeschaar bij de buurman en laat hem jouw bladblazer gebruiken. Hoeveel amper gebruikte apparaten heb jij in je schuur staan? Overleg eens met de buurman(nen) wie wat in bezit houdt en verkoop de rest. En overweeg eens spullen te huren voor specifieke klussen. Bijna alles is te huur tegenwoordig. Het verhuurbedrijf verzorgt de spullen, slaat ze op en vervangt als het stuk gaat. Hoef jij dus niet meer te doen! Overweeg ook eens om bijvoorbeeld serviesgoed te huren in plaats van in je kast te hebben liggen voor speciale gelegenheden. Dat scheelt ruimte in je kast, maar ook gedoe om het heel en schoon te houden. Laat dat lekker over aan het verhuurbedrijf!
  • Laat je ‘ongebruikte’ ruimte leeg. Vaak vinden mensen dat ze een bestemming moeten hebben voor een lege plank. Het is gek om een leeg keukenkastje te hebben. Daar moet iets in. Nou, niet dus! Het is prima om een lege kast te hebben. Nou ja, als het een inbouwkast is. Als het een losse kast is, zou ik hem meteen buiten de deur zetten, want voor je het weet, bouw je hem weer vol. Hiermee beperk je weer je (opslag-) mogelijkheden en help je jezelf om niet opnieuw spullen te verzamelen.

Ga eens experimenteren met ‘tiny’ leven in een gewoon huis en zie wat het je oplevert. Ik denk dat je tot mooie en leerzame ontdekkingen zult komen. We hebben echt veel minder nodig dan we vaak denken.
Ga jij de uitdaging aan? Ik blijf graag op de hoogte!

Groetjes!
Esther

Wil jij graag ‘tiny’ leven met minder spullen, maar heb je geen idee waar je kunt beginnen? Samen gaat het een stuk gemakkelijker! Laat je gegevens achter, dan bel ik je voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Esther van IOrganice

Esther van IOrganice

I will be back soon

Esther van IOrganice
Hoi! Stel hier je vraag en ik reageer zo snel mogelijk!
Groetjes Esther
Whatsapp
Tweet
Share
Share
Pin