Home » Blog » Bewust kiezen » Hoe ik door te ontspullen steeds meer mezelf mocht zijn
Hoe kan ik ontspullen en hoe maak ik de juiste keuzes?

Hoe ik door te ontspullen steeds meer mezelf mocht zijn

door | 23 sep, 2019 | Bewust kiezen

Een vraag die veel medelanders bezighoudt is: Hoe kan ik ontspullen? Hoe weet ik nou wat ik wel en niet kan wegdoen? Lastig, lastig natuurlijk! Laat ik eens wat over mijn eigen ervaringen delen…

Pipetjes

Jaren geleden werden we op een zaterdagmiddag uitgenodigd om een kop koffie te komen drinken bij onze nieuwe buren om de hoek. Het was een spontane uitnodiging waar we meteen op in gingen: Hup, bezem tegen de muur en in onze zaterdag-outfit naar het terras van de buren.

We verwachtten gewoon een mok koffie. Maar wat we kregen was een ware belevenis. De koffie werd uit een speciaal potje ter plekke ingeschonken in kopjes die op kleine dienblaadjes stonden. Naast het kopje stond een schoteltje met allerlei speciale soorten suiker, een melkkannetje en last but not least: een aantal buisjes waaruit we met een glazen pipetje een koffielikeur konden kiezen….
Het was gelukkig zó onverwachts dat ik me vrij genoeg voelde om te vragen wat dat allemaal was en hoe ik geacht werd het te gebruiken?.

Mooie bordjes

Deze en andere ervaringen én vele edities van VT Wonen en 101 Woonideeën hebben jarenlang als ideaalplaatjes in mijn hoofd gezeten. Ik wilde ook graag zo’n huis hebben waar ergens op een lege kast een groepje brandende kaarsjes staan met daarachter een prachtige grote groene plant tegen een witte muur. Waar de kopjes altijd heel zijn en de koekjes geserveerd worden op mooie bordjes en er een wand gevuld is met zwart-wit foto’s van de kinderen of van oma in prachtige oude lijstjes die ik op een of andere brocante markt of plaatselijke kringloopwinkel had gescoord.

Het scoren lukte prima. Ik vond de meest leuke krukjes of oude kopjes. Maar thuisgekomen bleek het meestal net even anders uit te vallen. Dan paste het toch niet zo goed bij de andere spullen of wist ik niet hoe ik het mooi neer kon zetten. Ook leken deze ‘leuke hoekjes’ altijd andere dingen aan te trekken en werd het binnen de kortste keren een nieuw rommelhoekje. Heel frustrerend!

Bevrijding

Mijn opruimjaar heeft in het teken gestaan van de vraag: Hoe kan ik ontspullen? En het heeft me verrassend genoeg vooral de ogen geopend voor … mezelf!

Toen ik eenmaal lekker aan de slag was met opruimen, ging ik me steeds meer afvragen welke spullen ik echt nodig heb en welke spullen eigenlijk bij mij passen. Wat een bevrijding om toe te geven dat ik niet blij wordt van ‘kleine dingen’ in huis, zoals waxinelichthoudertjes, kaarsenstandaards, fotolijstjes en siervaasjes. Dat ik helemaal geen 15 vazen nodig heb, omdat ik bijna nooit verse bloemen in huis heb en dat dat oké is.

Dit zelfde proces maakte ik door bij het opruimen van mijn kledingkast, boekenkast en de rest van het huis. De keuken bijvoorbeeld. Ik heb jaren een heel romantisch beeld gehad bij het vieren van verjaardagen met zelfgebakken taarten. Maar in de praktijk bleek ik daar helemaal niet zoveel lol aan te hebben en was de HEMA dichtbij. Dus konden al die bakspullen ook wel weg. Eén springvorm en één cakevorm, meer heb ik niet nodig!

Koektrommel

Het leverde direct een hoop ruimte op in huis en in mijn hoofd. Maar wat misschien nog wel grotere winst is gebleken: ik hoef me niet meer bezig te houden met dit soort spullen! Ik hoef niet meer te voldoen aan de laatste woontrends of aan een ideaalplaatje. Ik ben tevreden met tijdloze(re) spullen die makkelijk schoon te houden zijn en lang mee gaan. Dat scheelt enorm in het aantal aankopen die ik doe en dat is goed voor mijn portemonnee, voor het milieu en tegen het opnieuw dichtslibben van mijn huis. Ik vind het heerlijk dat alle oppervlakken in huis bijna leeg zijn. Het geeft een rustig beeld en met één veeg van de plumeau of vochtig doekje is het weer schoon!

Nog steeds geniet ik van huizen die er prachtig uit zien met brandende kaarsjes en fotohoekjes. Maar niet meer voor mij! Bij mij krijg je gewoon koffie of thee in een mok. Met koekjes uit een koektrommel. En gezelligheid en aandacht, dat dan weer wel ❤️.

Van harte welkom!
Esther

Wil jij ook graag ervaren hoe je kunt ontspullen? Ik help je graag om te ontdekken welke spullen bij jou passen en welke niet. Maak gerust eens een kennismakingsafspraak!

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin