Home » Blog » Snel weer opgeruimd » Een opgeruimd huishouden met kinderen – hoe dan?
Een opgeruimd huishouden met kinderen is echt mogelijk

Een opgeruimd huishouden met kinderen – hoe dan?

door | 16 okt, 2019 | Snel weer opgeruimd

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Is het überhaupt wel mogelijk om een opgeruimd huishouden met kinderen te hebben?’

En inderdaad, iedereen voelt wel aan dat opruimen en schoonmaken niet iets is wat bij kinderen ‘op de agenda’ staat. Bij mij als kind in ieder geval absoluut niet. Ik vond het echt grote onzin: waarom opruimen als je het de volgende dag of week alweer nodig hebt?? Aan de andere kant moest ik stiekem wel toegeven dat als het opgeruimd en schoon was, ik me altijd oprecht voornam om het zo te houden. Want een nette kamer gaf me echt een superblij en trots gevoel.

Afspraken

Tja, en nu heb ik zelf kinderen. Alle vier in hun tienerjaren, dus niet meer zo heel klein. En naar alle eerlijkheid: dus een stuk gemakkelijker dan kleine kinderen die de hele kamer als hun lego-speelparadijs zien. Want wat moet je daarmee? Het voelt hard om na elke dag alle legocreaties weer weg te ruimen, maar als je net als wij maar één ruimte beneden hebt om met elkaar te kunnen ontspannen, is zo’n legostad midden in de kamer niet echt handig. Eerlijk gezegd: er is geen één algemene oplossing en het verschilt per gezin en huiskamer welke afspraken er nodig zijn over het wel of niet opruimen van spullen en speelgoed.

En over wie het doet.

In de praktijk

Veel ouders die ik spreek vinden dat hun kinderen hun speelgoed en spullen zelf op moeten ruimen. Punt. Klinkt goed. Vind ik ook. Toch merk ik dat het in de praktijk neerkomt op de ouders. Vooral in de omschakeling van een rommelig huis naar een opgeruimder huis, is het belangrijk dat ouders telkens weer het goede voorbeeld geven en benoemen wat de bedoeling is. Als je een opgeruimd huishouden met kinderen wilt hebben, moet je ze leren opruimen! Dat lijkt een onmogelijke opgave, maar het is zeker de moeite waard.
Wat is namelijk het punt? Als ik als ouder blijf wachten tot de kinderen hun spullen opruimen, ontstaat er in de tussentijd alweer een rommelplek. Spullen trekken namelijk andere spullen aan! Let maar op: als er ergens een papier langer dan een halve dag ligt, heeft hij gejongd en zijn er nieuwe papieren bij gekomen! Dit geldt ook voor vieze kopjes, pennen, post, was, enz.

Rommel valt niet op als er al rommel is. Wil je rommel voorkomen, laat het dan niet eerst ontstaan.

Maar hoe doe je dat dan?

Welke plek?

Laat je huisgenoten zien welke spullen waar horen. Als je voor bepaalde spullen nog geen goede plek hebt, bedenk er een en vertel het ze. Je merkt het snel genoeg als er nog geen goede plek is: die spullen kom je altijd weer tegen. Of de plek die je had bedacht is niet handig genoeg (te hoog, te ver weg, te ingewikkeld). Soms is ‘drillen’ dan nodig, maar soms is het beter om een handiger oplossing te bedenken.
Zo heb ik sinds kort toch ook maar een wasmand in de douche staan, omdat in de praktijk bleek dat de wasmanden op zolder te ver weg waren om de kinderen te motiveren hun was niet in hun kamer te laten slingeren. Iedereen blij!

Consequent zijn

Daarna komt het vermoeiendste gedeelte: telkens consequent je huisgenoten helpen herinneren aan de geëigende plek. In ons huis heeft dat het langst geduurd met de snoeren van de verschillende telefoons en ipads. Wát een dramaaaa! Op enig moment had ik het WIFI-wachtwoord veranderd in RuimJeSnoerOp!, om er dan toch nog maar wat humor in te gooien. We hadden een bak, voor elk snoer was er een elastiekje. Het enige dat ze moesten doen was: snoer oprollen, elastiekje er omheen en in de bak doen.
Niet dus. Het was te ingewikkeld.
Maar – hoe hemels! – we hebben een oplossing gevonden (kijk hier voor dé DIY oplossing die werkt). Handig, gemakkelijk en alle snoeren uit het zicht! Ik kom bijna nooit meer slingerende snoeren tegen!

Op je kamer

Ons huis is overgegaan van een huis waar iedereen zijn belangrijke en minder belangrijke dingen overal kon neerleggen, naar een huis waar iedereen over zijn spullen mag beslissen: wil je het bewaren? Zo ja: leg het op de plek waar het hoort, of neem het mee naar je kamer. Zo nee: in de prullen-, plastic-, oud papier-, of glasbak.
Gaat dat vanzelf? Nee. Ik ben voortdurend bezig ze te helpen kiezen, maar het gaat wel steeds beter. En ik merk dat onze leukerds het langzaam maar zeker ook in hun eigen kamer gaan toepassen. Ze vinden het namelijk, net als ik vroeger, stiekem superfijn om een opgeruimde en gezellige kamer te hebben ❤

Heel veel succes!

Denk je nou: ‘ja, Ik wil ook wel een opgeruimd huishouden met kinderen, maar jij kent míjn kinderen niet’, laat dan even je gegevens achter. Dan bel ik je voor het maken van een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te bespreken wat ik in jouw gezin zou kunnen betekenen!

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Esther van IOrganice

Esther van IOrganice

I will be back soon

Esther van IOrganice
Hoi! Stel hier je vraag en ik reageer zo snel mogelijk!
Groetjes Esther
Whatsapp
Tweet
Share
Share
Pin