Home » Blog » Zin in opruimen » Waarom kan ik geen spullen wegdoen?
Ik kan geen spullen wegdoen is een mening. Maar je kunt meer dan je denkt!

Waarom kan ik geen spullen wegdoen?

door | 24 jun, 2020 | Zin in opruimen

Spullen wegdoen… het is voor veel mensen een crime. Althans, zo lijkt het vaak op het eerste gezicht. Vind jij het lastig om spullen weg te doen? Dan wil ik je aanmoedigen om de gedachte: ‘Ik kan geen spullen wegdoen’ eens onder de loep te nemen.

Bevragen

De gedachte: ‘Ik kan geen spullen wegdoen’ is een stelling, een overtuiging. Een overtuiging is een idee dat kleurt hoe jij de werkelijkheid ziet.
Negatieve gedachten of overtuigingen kleuren jouw werkelijkheid zwart. Je zet als het ware een zwarte bril op. Door deze zwarte negatieve overtuigingen zie je alleen nog maar de situaties waarin je negatieve overtuigingen worden bevestigd. Je kijkt bijvoorbeeld niet meer naar de spullen die je wél hebt weg gedaan en ziet alleen de spullen die je lastig vindt om weg te doen.

Probeer deze negatieve overtuiging eens kritisch te bevragen:

1. Is het waar?

Is het echt waar dat je geen spullen kunt wegdoen? Welke bewijzen heb je hiervoor? Waar baseer je deze gedachte op?
Nog steeds overtuigd? Ga door naar vraag 2 ?

2. Is het altijd waar?

Kun je nooit spullen wegdoen? Het kan best zijn dat het inderdaad lastig vindt om afscheid te nemen van spullen en dat je daar bewijzen voor hebt. Maar vind je dat ALTIJD lastig? Herinner je ook situaties waarin dat een stuk gemakkelijker ging?
Begint jouw gedachte: ‘Ik kan geen spullen wegdoen’ al te wankelen? Nog niet? Ga door naar vraag 3 ?

3. Zou het tegendeel ook waar kunnen zijn?

Onderzoek eens of het tegendeel ook waar kan zijn: ‘Ik kan gemakkelijk spullen wegdoen’ Kan dat ook waar zijn? Je gooit wellicht dagelijks onbewust dingen weg: verpakkingsmateriaal, oude bloemen, kapotte glazen, lege pennen, enzovoorts. Spullen die hun doel niet meer dienen. Ik denk dat dat jou wél lukt zonder problemen. De algemene uitspraak: ‘Ik kan geen spullen wegdoen’ klopt dus niet altijd. Er zijn spullen die je gemakkelijk weg kunt doen. Toch?

Negatieve overtuiging

Nu je deze drie vragen aan jezelf hebt gesteld, denk ik dat je moet toegeven dat de gedachte: ‘Ik kan geen spullen wegdoen’ niet zonder meer klopt. Het is een negatieve overtuiging die jou belemmert om met opruimen aan de slag te gaan. Negatieve overtuigingen kunnen ontstaan door negatieve ervaringen. Misschien heb je ooit je iets weggedaan dat je later toch echt nog nodig bleek te hebben. Zo’n ervaring kan ervoor zorgen dat je bewust of onbewust de overtuiging hebt gekregen: ‘Dit moet niet meer gebeuren; spullen wegdoen is niet goed’.
Of misschien heb je vroeger van je ouders geleerd dat spullen ‘ooit nog weleens van pas kunnen komen’. Mijn moeder zei altijd: ‘Wie wat bewaart, die heeft wat!’ Dat dat een waarheid als een koe was, bleek wel toen ze na 40 jaar verhuisden naar een kleiner huis…. Zo’n les van je ouders kan nog jarenlang een stemmetje in je achterhoofd zijn dat jou ervan weerhoudt om spullen weg te doen.

Mag ik dan niets meer bewaren?

Het doel van jezelf bevragen en onderzoeken op de negatieve overtuiging ‘Ik kan geen spullen wegdoen’ is niet om de andere kant op te slaan: ‘Ik ga alle spullen wegdoen’. Natuurlijk niet! Maar wees selectief en kritisch. Stel jezelf de volgende vragen en probeer heel eerlijk te zijn in je antwoorden:

  • Heb ik het nodig?
  • Gebruik ik het vaak?
  • Word ik er blij van?

Als je op een van deze vragen oprecht ja kunt zeggen, kun je het met een gerust hart bewaren. Berg het zo op dat je het gemakkelijk terug kunt vinden en met plezier kunt gebruiken. Of geef het een ereplek in je huis, zodat je er vaak naar kunt kijken en van kunt genieten.

Roze bril

Probeer jouw negatieve gedachten eens om te buigen naar positieve gedachten. Het is niet belangrijk of je (al) in die positieve gedachten gelooft! Zet gewoon elke dag eens 10 minuten een roze bril op van gedachten die jou gaan helpen bij opruimen en ga aan de slag. Het zal in het begin een beetje gekunsteld aanvoelen, alsof je jezelf voor de gek houdt. Maar realiseer je dan dat negatieve gedachten hetzelfde doen! Elke dag mag je jezelf 10 minuten voor de gek houden en je roze bril opzetten. Zodra je dit vaker doet, zul je merken dat die roze bril zichzelf gaat bewijzen en dat je tot veel meer dingen in staat bent dan je altijd dacht!

Welke belemmerende gedachte heb jij als het over opruimen gaat? Laat het me weten in de reacties hieronder, of stuur me een bericht!

Groetjes
Esther ??

PS In de online training ‘Zo werkt opruimen wel!’ ga ik dieper in op negatieve en positieve overtuigingen. Ik help je om je negatieve gedachten te ontmaskeren en om te buigen naar helpende, positieve gedachten. Lees hier meer over deze training. Na je inschrijving kun je direct aan de slag!

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin