Waarschijnlijk lees je dit blog omdat je al best vaak bezig bent met het organiseren van je huis, of in elk geval heeft het je interesse. In mijn optiek zijn ‘bakjes’ je beste maatjes als je je kasten overzichtelijk wilt maken en netjes wilt houden. Nou zijn er werkelijk óveral bakjes, mandjes en boxen te krijgen in alle soorten en maten. Te vaak zie ik dat kasten vol staan met verschillende bakjes die vaak nét niet lekker passen. Mijn mantra is daarom altijd: meten is weten! Meet eerst alles goed voordat je overgaat tot het kopen van bakjes!
Maar hoe pak je dat nou aan?
Eerst een kleine anekdote over hoe het níet moet… gewoon omdat het principe niet alleen voor bakjes geldt.
Hoe het níet moet
Al een tijdje slapen manlief en ik minder goed. Hij slaapt onrustig, ik oppervlakkig. Da’s geen handige combi. Ook rollen we steeds sneller uit elkaar in ons eigen kuiltje. Om de kloof te overbruggen besloten we uit te kijken naar nieuwe matrassen. Niet meer één, maar twee, zodat we minder last hebben van elkaars gedraai en we kunnen kiezen voor verschil in zachtheid. De dame van de beddenzaak drukte ons op het hart om dit toch te heroverwegen: voor een bed van 1.40 is het echt niet prettig om twee losse matrassen te hebben door de rand in het midden. Helaas hebben we geen ruimte voor een groter bed, dus tja…
Na een Google zoektocht vond ik de perfecte oplossing. Een matras zónder veren (minder gewiebel), uit één stuk (gezellig), maar toch individueel aan te passen in stevigheid (handig). En nog betaalbaar ook! Direct besteld natuurlijk. Grappige website. Alles in het kader van slapen en uitgeslapen zijn. Zoals bij het bestellen, dat er een pop up verschijnt met de vraag: ‘Wrijf nog eens in je ogen: weet je zeker dat je de juiste maat bestelt? De meeste bestelfouten gaan over de verkeerde maat’. Ik grinnik wat en bevestig mijn bestelling. Oh wat hadden we zin in ons nieuwe matras.
Jammer dat we het eerste bezorgmoment misten – de hele dag thuis gebleven, behalve een halfuurtje naar de winkel ☹️- maar een dag later was daar dan eindelijk ons nieuwe matras, wat een feest!
Vol enthousiasme las ik eerst de beschrijving om te zien of we het matras direct al zouden kunnen gebruiken, of dat hij eerst een paar dagen moest uitveren. Gelukkig bleek de matras dezelfde nacht nog beslapen te kunnen worden. Dus: beddengoed van ons oude bed gehaald, oude matras eraf gesjord en matrasbeschermer uitgeklopt (hoe vaak hoort dat eigenlijk te gebeuren…😶🌫). Bijna klaar om onze nieuwe matras uit te proberen!
Een grondige inspectie van de lattenbodems maakte echter duidelijk dat die hun beste tijd hadden gehad. Een paar latten waren gebroken of hingen los. Een nieuwe matras op kapotte lattenbodems is natuurlijk zonde, dus hup, in de auto om effe een paar lattenbodems te scoren bij de plaatselijke bedgigant. Een vriendelijke verkoper probeert me nog een paar duurdere exemplaren te verkopen, want in een bed van 1.40 is het niet prettig om een harde rand te hebben in het midden, maar ik weet wat ik wil: de goedkopere. ‘Kan ik ze direct meenemen?’ ‘Eh nee mevrouw. Tegenwoordig heeft geen enkele zaak meer spullen op voorraad. We zijn tenslotte geen IKEA, hahaha’.
Mmmm IKEA! Dat ik daar niet eerder aan had gedacht!
Een vriendelijk: ‘we zoeken nog even verder, dankuwel’ later zit ik alweer in de auto op weg naar de blauw-gele Zweed. Onderweg zoek ik alvast naar het stellingnummer. Stiekem parkeer ik op een laden&lossen plek, ren snel naar binnen en tien minuten later ben ik twee zelfbouw lattenbodems van 70×200 rijker. Niets leuker dan IKEA spul in elkaar zetten. Rooie konen, effe wat handigheid krijgen, maar het gaat. Enkel nog de oude lattenbodems eruit, de nieuwen erin en dan kunnen we toch eindelijk weer lekker slapen.
Lattenbodem één lijkt wel wat smal… Als ook nummer twee erin ligt, dringt de ontnuchterende waarheid zich aan mij op
We hebben een bed van 1.60
Dus… meten is weten. Dat had me een hoop tijd en energie kunnen besparen!
Hoe pak je het wél aan?
- Maak een plan. Bedenk voor welke categorieën je bakjes nodig hebt en hoeveel ruimte je per categorie nodig hebt.
- Meten is weten, dus meet de hoogte, diepte en breedte van de lades of planken. Houd rekening met leidingen, scharnieren en schuine kanten. Meet op het smalste/laagste punt en schrijf alles op
- Bepaal wat handig is: ondiepe bakjes zodat de spullen overzichtelijk en gemakkelijk bereikbaar blijven, of diepe bakjes zodat je er veel in kunt bewaren
- Doe wat (online) research. Zoek naar bakjes met rechte wanden en die zoveel mogelijk de diepte van de plank beslaan, zodat je zo min mogelijk ruimteverlies hebt. Bepaal ook of er in de breedte genoeg bakjes naast elkaar passen, zonder dat er veel loze ruimte over blijft. Voor lades kun je wat meer spelen met afmetingen
- Schaf aan wat je nodig hebt; bijkopen kan altijd nog
- Maak de planken/lades leeg en schoon en categoriseer je spullen
- Zorg ervoor dat alle spullen een eigen plek krijgen: in een specifiek bakje. Zo raak je nooit meer spullen kwijt.
Bonustips
Tenslotte nog drie tips:
– Over het algemeen vind ik transparante bakjes het handigst. Dan kun je makkelijk zien wat er in zit. Maar ook hippe bamboe bakjes of met een kleurtje zijn prachtig natuurlijk!
– Voorkom losse spullen, vooral op planken. Losse spullen hebben de neiging om te gaan zwerven en/of te gaan jongen 😀
– Vergeet niet de bakken te labelen, zodat ook je huisgenoten snel hun weg vinden 😊
Ter inspiratie nog even een vóór- en na-foto van een schuur die ik mocht organiseren. Heerlijk toch!
P.S. Mocht jij ook behoefte hebben aan zo’n fijne georganiseerde ruimte en laat je het organiseren zelf liever aan mij over? Bel of app me dan even op 06-25234638, of laat hier je gegevens achter, dan neem ik contact met je op.
Tot dan!
Esther
0 Reacties