Home » Blog » Zin in opruimen » Een kijkje in de keuken
de keuken

Een kijkje in de keuken

door | 5 mei, 2023 | Zin in opruimen

Hoe vaak per dag ben je in de keuken te vinden? Wij wonen met z’n zessen, proberen de avondmaaltijd zoveel mogelijk met z’n allen te nuttigen, maar verder is het een in- en uitgaan van eten- en drinkenbehoeftige keukengebruikers. Bij uitstek is de keuken dus een plek die je graag handig ingedeeld wilt hebben, zodat iedereen alles gemakkelijk kan vinden én weer kan opruimen.

In de afgelopen jaren heb ik al heel wat keukens ‘van binnen’ gezien en heb ik ontdekt dat ook hier geldt: less is more!

Veel te veel keukens zijn volgestopt met veel te veel spullen. Wat heb je nou eigenlijk echt nodig? Met die vraag neem ik jullie in dit blogartikel mee door mijn eigen keuken. Niet omdat ik denk dat mijn keuken de norm is, integendeel, maar omdat we elkaars keukens bijna nooit van binnen zien en dat dat soms best kan helpen. Voor dit artikel en de foto’s heb ik mijn keuken niet opgeruimd, perfect georganiseerd of schoongemaakt voor het mooie plaatje, maar laat ik gewoon zien zoals het er vandaag voor staat.

Welkom in de keuken van familie de Boer!

Ik heb vanmiddag om een uur of 3 foto’s gemaakt, dus na de lunch. De vaatwasser zat inmiddels al halfvol met borden, bekers en bestek, dus dat staat niet meer op de foto’s 😉

in de keuken

 

Bestekla

Onze bestekla is voor de helft gevuld met bestek en voor de andere helft met keukengerei. We hebben een 9-delige plus een 6-delige bestekset, die beiden niet meer helemaal compleet zijn (géén idee waar al die lepels gebleven zijn!). Meestal komen we hier prima mee uit; soms moeten we voor het avondeten even wat messen en vorken afwassen.

Van het keukengerei vind ik de messen het belangrijkst. Ik heb een lekker groot scherp groentenmes en ruim voldoende schilmesjes die lekker scherp zijn. Niets irritanters dan een mes dat niet lekker door een tomaatje heen komt! Daarnaast een broodmes en een vleesmes. That’s all.

bestekla

Plasticla

Ik heb ervoor gekozen om bakjes en deksels van elkaar gescheiden te houden en zoveel mogelijk vertikaal op te bergen, dus rechtop te zetten. In de koelkast staan ook nog wat bakjes met left overs. Verder 3 maatbekers en een citruspers. En tenslotte een bak met nog wat groot keukengerei dat niet in de bestekla past en wat ik minder vaak gebruik.

plasticla

 

Ontbijtla

De onderste la is het diepst. Daarin staat het mandje met het broodbeleg, de bussen met rijstwafels, crackers en beschuit, het broodrooster en de blender. Ook staan de placemats rechtop in deze la. Voorheen vielen deze altijd om, maar sinds kort heb ik daar een list op gevonden: 2 zelfklevende haken die ik tegen de binnenkant van het frontje heb geplakt, precies op de juiste breedte van de placemats. Werkt perfect!

ontbijtla

 

Kruiden- en olierekje

Tja, wat moet je ervan zeggen… handig voor die veel te hoge olieflessen die nooit normaal in een la of kastje passen!

olie- en kruidenrekje

Pannencaroussel

In het hoekje hebben we de pannencarousel. Op het bovenste schap staan 4 koekepannen naast elkaar en een gietijzeren pan. Op het tweede schap de pannenset: een steelpan en 3 gewone pannen in verschillende grootes en de hapjespan. Onderin staan de ovenschalen en bakvormen.

pannencarroussel

Aanrechtkastje

In het aanrechtkastje heb ik een rekje geplaatst, zodat we ook de hoogte van het kastje kunnen gebruiken. Het afwasteiltje is vrij te pakken, zodat het niet al te hoogdrempelig wordt om af en toe even wat af te wassen laughing

aanrechtkastje

Serviesgoedplank

De thee- en koffiemokken, schaaltjes en schoteltjes staan bij mij boven het aanrecht. We hebben 12 grote theeglazen, waarvan er altijd wel een aantal van in huis rondzwerven. We zijn behoorlijke theeleuten! Koffiemokken heb ik minder: een set van 8 dezelfde en nog 8 verschillende mokken. Blijkbaar kan een mok ook een hoge emotionele waarde hebben 😉.

serviesgoedplank

Koffie, thee en medicijnenkastje

Alle benodigdheden voor koffie en thee staan bovenin de kast. In een van de houten bakjes zitten medicijnen zoals paracetamol, hoestpastilles, zalfjes tegen muggenbeten etc. In het andere houten bakje zitten wat losse dingetjes: een bolletje touw, houten prikkertjes, vaseline, fietslampjes (heel random!).

koffie thee en medicijnkastje

Apothekerskast

De apothekerskast heeft bovenin een bak met beleg voor pannenkoeken en een bak met bakbenodigdheden (staat niet op de foto).
Vervolgens een schap voor koekjes en een schap voor snoep, dan een schap met een bak met kruiden (handig, heb ik tijdens het koken alle kruiden in 1 keer bij de hand), een pot met macaroni en een pot met rijst. Daaronder potten met havermout, lijnzaad en muesli en onder in staat alles wat ik wekelijks gebruik voor het bakken van brood en andere ‘overige’ droge etenswaren. In de deur staat bovenin een bak met brilschoonmaakspullen, daaronder de bidons en verder is het niet zo duidelijk eigenlijk…

apothekerskast

Borden- en schalenkast

In het bordenrek staan de borden die we dagelijks gebruiken. Ernaast staat een stapel borden die we eigenlijk alleen gebruiken voor het ontdooien van vlees of voor als we eters hebben. Naast de borden staan een paar snijplanken. Een glazen snijplank voor vlees en twee bamboe snijplanken voor groenten en fruit, waarvan één kant speciaal voor knoflook en ui. Bovenin de kast staan een aantal schalen, een vergiet, een serveerplank en een kookweegschaal. De roze beslagkom gebruik ik elke ochtend voor het bereiden van kefirdrank, met erin een speciaal daarvoor bestemde bolzeef, spatel en afwasborstel.

borden- en schalenkast

Folies- en doekjesla

We zijn gezegend met twee ovens; een kleine combioven en een grote oven. Tussen beide ovens zit de folies- en doekjesla, samen met de pannenlappen, onderzetters en plastic zakjes.

folies- en doekjesla

Koelkast

Tenslotte de koelkast! Een joekel waar ik heel blij mee ben! Lekker veel ruimte met bovenin mijn nieuwste aanwinst (eindelijk heb ik er ook een!), een draaiplateau voor alle potjes die je niet zo vaak gebruikt. Naast de koelkast zit nog een vriezer waar ik geen foto van heb gemaakt, maar die vooral gevuld is met brood, snacks en vlees.

koelkast

Voorraadkast

Naast deze keukenkastjes hebben we de onaangebroken voorraad etenswaar in de trapkast staan, verdeeld over bakken. Ik kreeg de inhoud van de kast niet helemaal op de foto, maar het idee is denk ik wel duidelijk.

voorraadkast

Als ik zo alles opschrijf, vind ik het nog steeds best veel! Regelmatig loop ik daarom alles weer eens even langs: wat kan handiger en wat is er onopvallend de keuken binnengeslopen dat enkel en alleen ruimte staat in te nemen? Dat levert altijd weer overbodige spullen op die een enkeltje kringloop krijgen 😊
Over het algemeen ben ik denk ik wel behoorlijk ‘basic’ in de keuken. Ik heb geen overbodige elektrische apparaten of té specifiek keukengerei – weiger een ananassnijder in je la als je die hooguit 1 of 2 keer per jaar gebruikt; een goed mes doet hetzelfde werk!
Ook kom ik echt prima rond met het beperkt aantal pannen. En ik ben tevreden met de ruimte die er naast de spullen nog over is in de lades en kastjes. Er is altijd genoeg plek om gebruikte spullen weer makkelijk terug te zetten.

En nu ben ik natuurlijk heel benieuwd… Hoe staat het met jouw keuken? Overzie je nog wat je hebt en ben je tevreden? Of zou je liever meer ruimte in je kastjes willen hebben? Ga dan eens kritisch door je spullen en maak die lastige keuzes. Het zal rust, overzicht en een heel goed gevoel opleveren!

NB: Vind je het te lastig om het in je eentje te doen? Laat dan hier even je gegevens achter. Ik help je er graag bij!

Groetjes
Esther

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

Opruimen is verwerken

Opruimen is verwerken

Opruimen is zoveel meer dan alleen wat spullen verplaatsen. Opruimen heeft altijd te maken met verwerken en in het reine komen met het verleden en/of met de toekomst. Durf jij het aan te gaan?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin