Home » Blog » Snel weer opgeruimd » Waarom ik nooit meer opruim
Alle spullen op hun eigen plek, dan is het opgeruimd

Waarom ik nooit meer opruim

door | 26 feb, 2020 | Snel weer opgeruimd

‘Dus nu ga jij mij vertellen wat ik wel en niet moet bewaren, toch?’ Hij kijkt me wat sceptisch aan. De dozen die hij jarenlang elke verhuizing ingepakt met zich mee zeult, heeft hij al tevoorschijn gehaald. Nu moet het dan maar een keer gebeuren; zijn vrouw is er zat van en heeft mij aan hem ‘cadeau’ gedaan voor zijn verjaardag. Zodat de dozen niet nóg een keer verhuisd worden.
Ik lach hem vriendelijk toe en vertel dat hij dat echt zelf moet beslissen. Het zijn tenslotte zíjn spullen. Maar dat ik hem wel ga helpen om keuzes te maken en om het uitzoeken zo gemakkelijk mogelijk voor hem te maken.

Logisch

Hij is niet de enige die deze verwachting heeft bij een ‘opruimcoach’. Regelmatig krijg ik de reactie: ‘Oh, je mag ook wel een keer bij mij komen opruimen hoor, werk zat!’ Het feit alleen al dat iemand dat zo joviaal zegt, geeft aan dat degene niet weet wat mijn werk inhoudt.

Ik ruim namelijk niet op.

Hoe zou ik dat ook kunnen met andermans spullen? Ik weet niet welke spullen bijvoorbeeld mooie herinneringen omhoog halen en welke spullen irritatie of verdriet losmaken. Ik weet niet welke spullen het handigst waar kunnen liggen in zijn/haar huis. Bovendien, als ik het huis in mijn eentje ga opruimen en organiseren, is de kans groot dat de orde die ik erin heb aangebracht al snel weer weg is. De bewoners kennen het plan erachter namelijk niet.
Wat ik wel doe is klanten helpen om gemakkelijker keuzes te maken en om stap voor stap een plan te ontwikkelen, zodat alle spullen die bewaard worden op een logische plek liggen en eenvoudig te vinden zijn voor iedereen.

Spullen op hun eigen plek

Op Google kwam ik dit artikel tegen: ‘Waarom je nu moet ophouden met opruimen’. Hou ik wel van, dit soort boute uitspraken. Schrijver Renée verwondert zich erover dat vrouwen (waar zijn de mannen by the way?) gemiddeld 1,5 jaar van hun leven besteden aan opruimen. Wat mij het meest triggerde in het artikel was de zin: ‘’We hebben het hier over opruimen. Spullen op hun plek leggen.’ Je vóelt haar scepsis.
Ik moest ervan glimlachen. Was het maar zo dat opruimen voor iedereen hetzelfde is als ‘dingen op hun plek leggen’. Dat zou namelijk betekenen dat alle spullen een plek hébben. Jarenlang is dat in mijn huis echt niet het geval geweest. Spullen konden eigenlijk overal liggen, afhankelijk van waar ruimte was. Als ik moest opruimen, was het vooral een kwestie van ervoor zorgen dat de rommel uit het zicht was of netjes op een stapel kwam.

Regie

Totdat ik het rigoureus anders ging doen en alle spullen in het hele huis door mijn handen liet gaan. Vervolgens bedacht ik voor elk groot en klein voorwerp een eigen plek. Een specifieke, geautoriseerde plek voor elk van onze spullen. Hoe vanzelfsprekend dit misschien ook klinkt, het was voor mij echt een enorme eye-opener. Ineens ontdekte ik dat ík de regie over onze spullen kon pakken. Ik kon gewoon bepalen waar iets hoorde en dat we het dus altijd op die plek konden vinden als we het nodig hadden. Ik werd weer de baas over onze spullen in plaats van andersom!

Sinds die tijd ruim ik nooit meer op.
Ik leg spullen op hun plek.

Automatisch

Dat is echt een wereld van verschil. Spullen op hun eigen plek leggen is routine geworden, een automatisme. En weet je wat zo fijn is aan automatismen: ze vergen geen denkproces meer, dus ze ‘bezetten’ je hoofd niet! Net als fietsen. Daar hoef je ook niet telkens over na te denken. Daarom kun je tijdens het naar huis fietsen ook prima bijvoorbeeld je dag evalueren en afsluiten. Opruimen is ook zo’n routineklusje geworden waarbij ik lekker even mijn gedachten kan laten gaan. En voor ik het door heb, is het huis weer netjes ?!

Mijn klant heeft het overigens supergoed gedaan. Hij kreeg al snel de smaak te pakken en heeft alle spullen uit de dozen door zijn handen laten gaan en besloten of en zo ja: waar hij het wilde bewaren. Hij was wel totally wasted aan het eind van de middag (haha!), maar de klus is geklaard! ✅

Tot volgende week ?

Is opruimen voor jou een klus die ruimte in je hoofd inneemt of juist creëert? Heb jij behoefte aan een plan, zodat opruimen automatisch gaat? Neem dan contact met mij op, dan bel ik je voor het maken van een vrijblijvende kennismakingsafspraak.

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin