Home » Blog » Snel weer opgeruimd » De was was, is en zal blijven…
De was doen

De was was, is en zal blijven…

door | 3 nov, 2020 | Snel weer opgeruimd

Welke relatie heb jij met de was doen? Je weet wel: het telkens terugkerende ritueel van was verzamelen, was sorteren, was draaien, was ophangen, was afhalen, was vouwen en was in de kasten leggen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik vind de was doen uitgesproken vervelend en saaaaai. Er valt geen eer aan te behalen. Als je het allemaal lekker op orde hebt, ziet en waardeert niemand het en als je een keer achter loopt, hoor je dat gemiddeld twintig keer per dag.

Kleine wasjes, grote wasjes

En het houdt nooit op. Met een gezin van zes personen is er in ons huis in principe wasgoed genoeg om de wasmachine elke dag te laten draaien. Elke dag! Overigens: dat is blijkbaar nog niet eens zo heel erg veel. Ik stond eens in de rij achter een dame die een onderdeel van haar wasmachine moest vervangen. De verkoper vroeg haar hoeveel wassen ze per week draaide. Ik barstte spontaan in een verschrikte hoestbui uit toen ze zei dat ze 15 wassen per week waste, voor een gezin met TWEE kinderen!!! Hoe dan??

Blik op oneindig

Gemiddeld draai ik zes wassen per week. Zes keer de hele riedel van was verzamelen tot was in de kasten leggen. Een klus waarvoor ik alle blik-op-oneindig-en-stug-doorgaan zeilen moet bijzetten. Niet denken, gewoon doen. Ook als het koud is op zolder en mijn vingers er bijna afvriezen door het natte wasgoed, ook als het al middernacht is en ik weer eens vergeten was dat er nog een was in de machine zat.

Routine

Toch heb ik in de loop van de jaren een routine ontwikkeld in de was doen die ik nog steeds uitermate saai en vervelend vind, maar die in elk geval werkbaar is voor mij. Reden genoeg om het hier eens te delen. Wellicht kun jij er je voordeel mee doen, of heb jij gouden tips waar je mij weer mee kunt helpen!

Komt ie:

Was verzamelen

Alleen was dat in een wasmand zit, wordt gewassen. Ik maak een uitzondering voor vochtige handdoeken die over het traphek worden gehangen om te drogen. Liever dat dan natte handdoeken in de wasmand ?. Ik loop in elk geval niet meer door het huis om onderbroeken te rapen. Om het onze schatjes wat gemakkelijker te maken, heb ik een wasmand in de badkamer gezet. Daar mag alles in. De was in de wasmanden op zolder wordt als het goed is door iedereen gesorteerd…

Was sorteren

Ik sorteer mijn was op temperatuur. Eén wasmand is voor 60 graden: handdoeken, beddengoed, ondergoed, sokken, keukendoekjes en één wasmand voor 40 graden voor alle andere was. Als ik heel ijverig doe, sorteer ik ook nog op kleur. In de zin van: wit of gekleurd.

Was draaien

Het komt er meestal op neer dat ik om en om een 40 graden en een 60 graden was draai. Lekker duidelijk. Als ik goed ‘bij’ ben, past er precies één wasmand in één wasmachinelading. Voor 60 graden wasjes gebruik ik waspoeder, voor de 40 graden was een vloeibaar colour wasmiddel. Mijn wasmachine staat altijd op een kort hoofdwasprogramma. Voor een 60 graden was duurt dat ongeveer een uur en een kwartier.

Was ophangen

Ik weet nog hoe blij ik was toen ik mijn twee uittrekbare waslijnen voor het eerst kon gebruiken, precies boven de wasmachine. Zo hoefde ik de was niet meer door het huis heen te sjouwen, om in het trapgat te hangen. Ideaal!

Bij het was ophangen gebruik ik zo min mogelijk knijpers. Zo krijg je geen gekke knijper-afdrukken in je was en ben je met ophangen en afhalen sneller klaar. Als je het netjes ophangt, heb je meteen een prettige eerste vouwlijn, bijvoorbeeld bij handdoeken en beddengoed.

?Een gouden tip: Hang broeken aan één pijp op, met de knijper aan de binnenkant van de pijp. Op deze manier nemen ze veel minder ruimte in én worden eventuele kreukels eruit getrokken! Dat ziet er dan zo uit:

Broeken ophangen was

?Een iets minder gouden tip, maar wel handig: sorteer alle sokken tijdens het ophangen. Hang ze in paren bij elkaar, dan gaat het afhalen lekker snel.

Overigens kun je natuurlijk ook je was in een droger doen. Soms doe ik dat ook, vooral als het vochtig weer is en de was heel langzaam droogt. Maar liever droog ik het aan de lijn: veel energiezuiniger en beter voor je goed. Oh, en ik HOU van lekkere harde handdoeken!

Was afhalen en was vouwen

Was afhalen en was vouwen is bij mij meestal een en hetzelfde. Ik vouw de was direct op en sorteer het ook meteen per gezinslid. Het kost op dat moment wel iets meer tijd dan wanneer je de was alleen afhaalt en in een wasmand legt, maar uiteindelijk scheelt het enorm veel tijd en frustratie. Voor je het weet begint er namelijk iemand in de volle schone wasmand te graven naar zijn favo sokken en wordt het een grote kreukelige bende. Moet je ook nog strijken… Als je de was netjes ophangt en direct opvouwt, scheelt je dat in veel gevallen de tijd van het strijken. Dat is het mij wel waard! ?

Was in de kasten leggen

Doordat ik meteen vouw als ik het afhaal én direct sorteer, is het daarna een kleine moeite om de klus ook echt af te ronden door het frisgewassen goed in de juiste kasten te leggen.

Behapbaar

Het lukt echt niet altijd, maar als ik de was consequent op deze manier behandel, heb ik telkens met één wasmachinelading aan was te maken. Hierdoor stapelt het niet op en zwerft het niet door het huis. Zo wordt de was doen een klus die behapbaar wordt. Want tja wat helpt het als ik in de weerstand ga. Was was, is en zal tenslotte blijven….

 

Waar loop jij tegenaan bij de was doen? Hoe pak jij het aan en welke gouden tips heb jij? Laat het even weten in de reacties hieronder!

Is de was een onoverzichtelijke berg geworden en verlang je naar meer structuur in was en/of andere huishoudelijke klussen? Er is een oplossing, ook voor jou! Vul hier even het contactformulier in, dan bel ik je voor het maken van een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Groetjes ?

Esther

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin