“Dit is het ‘verdwenen sokken‘ resultaat van 27 jaar huwelijk”, bekent ze wat verlegen. “Of eigenlijk de eenzame achterblijvers. Ik heb ze al wel gesorteerd op kleur. Dit zijn alleen maar de zwarte; de witten en de gekleurde staan er nog niet eens op.”
Ze laat me foto’s zien. Ik moet even twee keer kijken… zie ik het nou goed? Is dit werkelijk een berg… sokken?
Voor de zekerheid
Afgelopen week was ik uitgenodigd om een lezing te geven in Ons Achterhuis in Rouveen, met als thema: ‘Opruimen doe je zo!’ In de uitnodiging had ik gevraagd of de bezoekers een foto zouden willen meenemen van een dagelijkse plek in huis die ze irriteert. Deze sokkenberg was dus haar irritatie. Al 27 jaar lang bewaarde ze eenzame sokken waarvan het tweelingbroertje verdwenen was of kwijt. ‘Voor de zekerheid’, want wellicht dook de andere sok weer op, zodat ze samen alsnog weer een paar zouden kunnen vormen. En dan is het toch zonde om enkele sokken meteen maar weg te gooien?
Herkenbaar
Haar sokkenprobleem bleek heel herkenbaar voor de andere bezoekers. Iemand zei: ‘Ik word überhaupt chagrijnig van sokken. Wat een tijd kost het om ze op te hangen en uit te zoeken! Het liefst gooi ik ze allemaal in één bak; ze zoeken het maar uit!”
En inderdaad, ook in huize de Boer raken regelmatig setjes sokken gescheiden. Die eenzame sokken leg ik altijd gewoon in de juiste sokkenmand (ieder gezinslid heeft een ander merk sokken), en dan volgt de wederhelft meestal wel weer bij de volgende was. Of niet. In dat geval blijft de sok alleen, totdat het tijd wordt om de betreffende sokkenmand weer eens na te lopen en alle enkelingen naar de vuilnisbak te verwijzen…
Memorial Day
Wist je trouwens dat er een speciale dag bestaat voor het afscheid nemen van eenzame sokken? Op 9 mei is het Lost Sock Memorial Day! Hét moment om, als het je moeilijk af gaat, ritueel afscheid te nemen. Nodig al je vriendinnen uit, laat ze hún eenzame sokken meenemen, eet taart, zing een lied, doe een dansje en zeg dag tegen de enkelingen ?
“What use are socks? They only produce holes” – Albert Einstein
Mysterie
Maar hoe komt het nou toch dat er zo vaak sokken kwijt raken? In ons huis vind ik losse sokken op de meest opvallende plekken terug: onder bedden en kasten, in hoeslakens en tussen de kussens van de bank. Uiteindelijk vinden die eenzame sokken hun weg wel terug naar hun maatje. Maar wist je dat sokken ook daadwerkelijk kunnen verdwijnen in de wasmachine? Tijdens het wasprogramma kan een sok knel gaan zitten tussen de metalen trommel en het rubber van de deur. Door het draaien van de trommel worden ze in die ruimte geperst. Daar vervilten ze door de beweging en de zeep in het water, vervolgens vallen ze uiteen in kleine stukjes die worden afgevoerd met het spoelwater. Wil je bewijs? Kijk hier eens hoe dat gaat. Mysterie opgelost!
Sokkenlist
Heb je een probleem? Bedenk een list! Wees creatief en voorkom eenzame sokken óf accepteer ze en doe er iets goeds mee. Hier een lijstje inspiratie voor de perfecte sokkenlist:
- Doe alle sokken in een kussensloop, elastiekje erom heen en hup, in de wasmachine. Nooit meer sokken kwijt!
- Haal adem en zing er een liedje over
- Maak er een spelletje Sokkenmemory van met je huisgenoten: degene die de meeste paren vindt, heeft gewonnen!
- Start een nieuwe trend: draag verschillende sokken en zorg dat het er hip uit ziet ?
- Tip van een andere bezoeker van de lezing: vouw de sokken met het boord om elkaar, zodat ze aan elkaar vast zitten. Zo haal je ze samen uit de wasmachine. Hang ze vervolgens samen aan één knijper te drogen; nooit meer een enkele sok!
- Steun het Alzheimerfonds door Alzheimersokken te kopen: twee verschillende sokken die staan voor de verwarring waarmee Alzheimerpatienten dagelijks worden geconfronteerd. Je kunt ze naar hartenlust mixen en matchen; altijd verschillend, dus altijd goed!
- Creatief met naald en draad? Doe aan ‘upcyclen’ en maak van alle eenzame sokken een gezellig en kleurrijk woonkussen
Welke list gebruik jij om verdwenen sokken te voorkomen? Laat het me weten!
Groetjes
Esther ??
0 Reacties