Home » Blog » Zin in opruimen » Help, hoe kom ik in The Mood?!
Routine in het huishouden kun je ontwikkelen en maakt opruimen een stuk gemakkelijker

Help, hoe kom ik in The Mood?!

door | 25 apr, 2020 | Zin in opruimen

 ‘Ik hou niet van routine in het huishouden. Ik werk me liever een dag helemaal dood en dan weer twee maanden niet. Daar komt bij dat nu in Corona-tijd er lekker niemand binnenkomt en dus lees ik mijn boek in de tuin. Mijn uitdaging is: Hoe kom je in de ‘doe-stand’? Voor opruimen, moet ik in The Mood komen, maar hoe doe je dat, als je niet hoogzwanger bent en de hormonen het proces dus niet voor je aanjagen?’

Deze grappige eerlijke reactie kreeg ik via de email. In de afgelopen week heb ik een aantal mensen gevraagd wat hun nummer één uitdaging is in het opruimen en organiseren van hun huis(houden) op dit moment. Ongeveer de helft van de reacties had te maken met moeite met bijhouden, volhouden, en gemotiveerd raken voor opruimen.

Ik stelde de vraag, omdat ik bezig ben een korte gratis online training te maken die ik natuurlijk zo goed mogelijk aan wil laten sluiten bij waar de grootste uitdaging ligt. Die training is nog niet klaar, maar ik wil deze blogpost graag al aan deze uitdaging wijden. Er is namelijk niet effe een snelle oplossing voor een motivatieprobleem. We moeten dus een beetje dieper steken.

Om het wat duidelijker te maken, gebruik ik weleens het beeld van de drie zones:

 

De middelste cirkel is de comfort zone. De tuin, zeg maar ?. Dat is de plek waar je wel ergens voelt dat je iets met het opruimen van je huis zou moeten, maar je komt niet tot actie. Dat kan allerlei redenen hebben: je weet niet waar je moet beginnen, je bent perfectionistisch zodat je blijft steken in het denken over opruimen, of er is geen (externe) prikkel die sterk genoeg is om in actie te komen.

Maar dan gaat de telefoon. Je (schoon-)moeder is in de buurt en staat over een halfuur op de stoep. Of er is morgen een gezinslid jarig en je weet dat er mensen over de vloer zullen komen. Ineens ga je met andere ogen naar je huis kijken. Je ziet overal spullen en rommel en schiet in de PANIEK! Om zoveel mogelijk rommel weg te werken, werk je je een slag in de rondte zodat het er weer acceptabel uitziet. Doodmoe word je ervan van, maar het werkt wel! Het is tenslotte opgeruimd!
Nadat je bezoek weer is uitgezwaaid, geniet je nog hooguit een dag van je heerlijk opgeruimde huis… maar al snel ben je weer terug bij af. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Wat gebeurt er?

In de comfort zone DENK je veel, maar DOE je niets.
In de paniek zone DOE je veel, maar DENK je niet. Je zorgt ervoor dat al je spullen liefst zo snel mogelijk uit het zicht zijn, maar dat blijkt geen duurzame oplossing. De kasten raken overvol, dus wanneer je iets nodig hebt, moet je eerst door de kast graven. Nadat je het gebruikt hebt, zet je het gemakkelijker even óp in plaats van ín die volle kast. Je huisgenoten weten al helemaal niet meer waar ze iets kunnen vinden en gaan hun eigen gang… Resultaat: het wordt al snel weer een rommeltje ?

De oplossing?

 

De oplossing zit hem in de LEER zone. Dat is de zone waar je zowel denkt én doet. Daar ga je bedenken hoe je eigenlijk wil dat je huis eruit ziet. Je gaat nadenken over hoe je je huis zo logisch en gemakkelijk mogelijk kunt indelen. Je geeft al je spullen vervolgens een vaste, logische plek. Zo ontwikkel je routine in het huishouden. Met een beetje geduld, doorzettingsvermogen en discipline wordt jouw visie door iedereen in huis begrepen en gevolgd. Dan snapt iedereen wat de bedoeling is en waarom.

De grootste moeite van het bijhouden, volhouden en gemotiveerd raken tackle je daarmee dus al. Het wordt een fluitje van een cent om die paar spulletjes even tussen de bedrijven door op hun plek te leggen. Het stapelt daarmee niet meer op en het is dus niet eens meer nodig om in The Mood te komen!

Hoe fijn dat is?

Dat is GE.WEL.DIG! Ik word er telkens weer zo blij en enthousiast van als ik het mag vertellen! Niet twijfelen, gewoon dóen dit!

Groet ??
Esther

PS:
Update! Inmiddels is deze gratis online training klaar! Klik hier voor meer informatie en meld je aan, dan kun je direct beginnen!

PPS:
Wil je liever grondiger aan de slag met het ontwikkelen van routine in het huishouden,  schrijf je dan nu in voor de online training ‘Zo werkt opruimen wel!’. In 27 korte video’s van ongeveer 3 – 6 minuten, ontwikkel je stap voor stap je eigen persoonlijke opruimplan. Je gaat aan de slag met een eenvoudige methode waarmee je je huis blijvend zult transformeren naar het huis dat je altijd al graag had willen hebben! Kijk hier voor meer informatie

PPS: Nog een laatste tip. Een challenge werkt bij mij altijd reuzegoed om een start te maak met nieuwe routines. Lees hier mijn blogartikel over opruimchallenges!

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

Waar ligt jouw balans?

Waar ligt jouw balans?

Wat is ‘in balans zijn’ eigenlijk? Eerlijk gezegd vind ik ‘in balans zijn’ synoniem aan saai, voorspelbaar en langzaam. En ook niet haalbaar voor mij. Maar is dat eigenlijk wel zo?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin