Home » Blog » Zin in opruimen » Zo stap je over die (opruim)drempel!
Een opruimchallenge kan je net over die drempel trekken om op te ruimen

Zo stap je over die (opruim)drempel!

door | 6 mei, 2020 | Zin in opruimen

Over het algemeen ben ik nogal een huismus. Ik vind het heerlijk om thuis te zijn met mijn eigen spulletjes en eigen-aardigheden. Deze tijd van quarantaine vind ik ook eigenlijk helemaal niet zo erg. De agenda is leeg. Geen gevlieg in en uit. Iedereen gewoon lekker thuis. Lekker overzichtelijk.

Het nadeel hiervan is dat het best saai kan worden. Altijd hetzelfde, bleehh. Ik wéét dat net buiten mijn comfort zone nieuwe ontdekkingen liggen, mogelijkheden om te ontwikkelen. Dat buiten-mijn-comfort-zone gebied trekt me aan, maar ik ben er tegelijkertijd bang voor. Stel je voor dat het niet lukt. Dat ik op m’n bek ga. Koudwatervrees.

Nelson Mandela zei:

‘Oordeel me niet naar mijn succes, maar naar het aantal keer ik ben gevallen en opnieuw ben opgestaan.’

Zo’n uitspraak vind ik geweldig. ‘Ja!’ denk ik dan, ‘zó werkt het!’
Maar het lef hebben om ook zo naar mijn eigen mogelijke mislukkingen te kijken vind ik heel eng. Nee, dan maar weer lekker op de bank, brrr. Het is soms een waar gevecht tussen verlangen en angst, angst en verlangen.

Inmiddels weet ik dat als er zo’n gevecht in mijn binnenste woedt, ik mezelf moet helpen om niet zwart-wit te denken. Dat het niet gaat om ‘slagen’ of ‘mislukken’, maar om proberen. Ook heb ik bemoediging nodig van mensen om me heen die achter mij staan en me door de lastige momenten heen helpen.

Vanmorgen

Voor de zesde dag op rij gaat mijn wekker om 7.00 uur. Da’s best vroeg nu ons ritme ietwat verschoven is richting ‘gezellig nog een wijntje’. Ik wek onze dochter van 12 en trek die speciale outfit aan om direct in de juiste mood te komen. Dochterlief doet ondertussen hetzelfde en samen stappen we een kwartier later fris en fruitig de deur uit. Om een rondje te hardlopen. HARDLOPEN notabene!

Al een tijdje merkte ik dat ik veel te weinig bewoog. Die twee wandelingetjes per dag waren niet genoeg om te voorkomen dat mijn lijf vast ging zitten. Af en toe wat pijn in mijn onderrug en nek en mijn gehijg tijdens een onschuldig fietstochtje was ook niet echt een goed teken. Oh help, ik moet meer bewegen! Voor mij een typisch onderwerp waarbij het gevecht tussen angst en verlangen heel vaak gewonnen wordt door angst…

Zo niet deze keer! Wat mij over de streep heeft geholpen? Een challenge!

In mijn mailbox kreeg ik de oproep van Nelleke de Wit van Powervrouwen om de uitdaging aan te gaan om twee weken lang elke dag een rondje te gaan hardlopen. Voor meer energie én voor een heel goed doel, namelijk voor International Justice Mission! Dat is precies wat ik nodig had.
Want:
✔ Ik mag het gewoon proberen; na die twee weken is het namelijk weer voorbij (en wie weet ben ik dan over de angst heen en houdt het verlangen me aan de gang…)
✔ We doen het samen én voor het goede doel. Bovendien kreeg ik mijn dochter mee in deze challenge en is het ook nog een extra moeder-dochter momentje.

De spierpijn wordt al minder en ik voel me fitter en energieker. Superfijn!

Een challenge werkt voor mij dus heel goed om over de drempel te stappen en iets te gaan doen dat buiten mijn comfort zone ligt. En gezien de vele challenges die er zijn, ben ik vast niet de enige voor wie dat werkt. Dat kan zomaar voor jou ook gelden en wellicht ook op het gebied van opruimen…

✔ Proberen

Dan heb ik goed nieuws: ooit gehoord van een opruimchallenge?
Ik heb de vijf leukste challenges voor je op een rijtje gezet:

  1. De 30-dagen opruimchallenge. Hiermee daag je jezelf uit om op dag 1 één ding weg te doen, op dag 2 twee dingen enzovoorts. Totdat je dus op dag 30 dertig dingen weg doet en zo in totaal in één maand 465 dingen hebt weggedaan! Leuk en uitdagend!
  2. De ‘elke week een kastje’ opruimchallenge. Gooi het idee eens in een WhatsApp groep om een maand lang elke week een kastje op te ruimen. Lekker schrikken van elkaars rommel in de ‘Voor’-foto’s en natuurlijk genieten en gemotiveerd raken van elkaars ‘Na’-fotos!
  3. Ruim een week lang één uur op in je huis en sta er versteld van wat je allemaal kunt doen in een week.
  4. Maak er een 365 dagen project van. Een jaar lang doe je elke dag iets weg. Je kunt er zelfs een blog van bijhouden, bijvoorbeeld op de site www.365dagenproject.nl. Daar kun je ook nog ergens in de archieven een project van mij vinden uit 2012 vinden ?!
  5. The 27 Fling Boogie. Heel populair in Amerika. Het idee is simpel: Pak een doos en loop ermee door je huis totdat je 27 items in de doos hebt waar je vanaf wilt. Breng het naar de vuilstort en/of kringloop (die zit nu natuurlijk dicht, dus probeer je spullen ergens uit het zicht te bewaren totdat de kringloop weer open gaat…). Easy as that!

✔ Morele steun

Hoe kun je zoveel mogelijk morele steun om je heen verzamelen?

  • Spread the word! Laat zoveel mogelijk mensen weten dat je met een opruimchallenge bezig bent en deel je resultaten
  • Zoek maatjes die met je mee doen
  • Misschien wel de beste tip (haha): volg eerst de gratis online introductietraining van IOrganice en raak gemotiveerd om aan het werk te gaan met opruimen! Klik hier voor meer info!

Ik hoop dat de training of een opruimchallenge jou over de drempel helpt om aan de slag te gaan met opruimen! Heel veel succes!

Groet, Esther ??

 

P.S. Ben jij meer geholpen bij 1 op 1 coaching bij het opruimen? Dat kan natuurlijk ook! Laat hier je gegevens achter, dan bel ik je voor het maken van een vrijblijvende kennismakingsafspraak.

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin