Home » Blog » Zin in opruimen » 10 effecten van opruimen die ik niet had verwacht
10 effecten van opruimen

10 effecten van opruimen die ik niet had verwacht

door | 13 aug, 2020 | Zin in opruimen

Ongeveer drie jaar geleden ben ik in mijn huis begonnen met minimaliseren en opruimen. Ik werd vaak onrustig van ons huis en wilde overzicht, dus een opgeruimd huis. Da’s namelijk in principe toch wel een logisch gevolg van opruimen ?. In ongeveer een jaar tijd, heb ik alle spullen uit onze gemeenschappelijke ruimten in huis en uit onze slaapkamer door mijn handen gehad. Terwijl ik daar mee bezig was merkte ik nog zoveel meer effecten van opruimen. Positieve gevolgen die ik niet had verwacht toen ik met opruimen begon, maar die misschien nog wel veel belangrijker zijn gebleken dan ‘alleen maar’ een opgeruimd huis!

 

Tien effecten van opruimen die ik niet had verwacht:

 

1. Meer tijd

Opruimen kostte me tijd, zeker. Soms veel meer tijd dan ik had bedacht. Maar het leverde me nog veel meer tijd op! Tijdens het opruimen bedacht ik voor alle spullen een vaste, logische plek. Een logische plek is een plek in of dichtbij de ruimte waar ik het ding het meest gebruik. De koffiekopjes bij het koffiezetapparaat, de wasmanden, knijpers en wasrek bij de wasmachine. Dat betekende ook dat er één vaste plek kwam. Dus geen medicijnen meer in verschillende kastjes, of overal scharen in huis. Hierdoor heb ik altijd alles bij de hand en kan ik de dagelijkse activiteiten snel en gemakkelijk doen. Bovendien heeft het de drempel lager gemaakt om ermee te beginnen: alles staat in principe al klaar en ik ben geen tijd kwijt met heen en weer lopen tussen bijvoorbeeld wasmachine, wasmand en waslijn.

 

2. Minder zoeken

Wat ook bakken met tijd oplevert, is dat ik bijna niet meer hoef te zoeken naar mijn spullen. Natuurlijk leg ik nog steeds weleens iets gedachteloos weg, maar dat valt al heel snel op. Als ik mijn bos sleutels eens een keer op tafel leg in plaats van in het vaste vakje van mijn tas, ligt die sleutelbos op een lege tafel. Gemakkelijk te ontdekken en op te ruimen dus. Ik raak bijna nooit meer iets kwijt. Wat ook scheelt is dat ik weet wat ik níet in huis heb. Ik hoef niet te zoeken naar die oude radio, want ik weet zeker dat ik hem weg heb gedaan 😉

 

3. Sneller en gemakkelijker schoonmaken

Een van de heerlijkste effecten van opruimen is dat ik gemakkelijker en sneller kan schoonmaken. Ik heb een hekel aan schoonmaken. Of laat ik zeggen: ik had een grondige hekel aan schoonmaken, maar inmiddels kan ik het beter omschrijven als: niet mijn hobby. Ik vind het nog steeds niet leuk, maar het is zo’n stuk beter te doen! Bij het opruimen heb ik met mezelf afgesproken dat alle spullen in principe in een kast moeten kunnen passen. Dus niet op of naast een kast. Ook wilde ik mijn oppervlakken vooral leeg houden. Spullen op of naast een kast trekken namelijk meer spullen aan en voor je het weet ontstaat er een rommelhoek of overvolle tafel. Mijn vensterbanken zijn leeg, op een enkel goedgekeurd ding na: de fruitmand op tafel of het zeeppompje en fruitafvalbakje voor het keukenraam.

Al die lege oppervlakken maken super snel en gemakkelijk schoon! Geen gedoe met vensterbanken leeghalen voordat je er kunt stoffen of soppen. Even een plumeau of doekje erover en klaar!

 

4. Minder vragen van kinderen

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar in ons huis zijn tijden geweest dat ik gek werd van alle vragen van de kinderen. ‘Mam, waar zijn mijn sokken? Waar is mijn tas? Mahaaam, waar is de schaar? Mam, weet je waar mijn oplader is? Alles heeft nu een vaste plek en dat begrijpen inmiddels ook de kinderen. Wat een heerlijkheid is dat! Hierdoor hoef ik meestal alleen maar te zorgen dat ik mijn eigen spullen kan vinden en niet ook nog alles voor de kinderen. Ook begrijpen ze nu beter wat ik bedoel als ik zeg: ‘Ruim je spullen op’. Dat is namelijk simpel de spullen op hun eigen plek terugleggen.

 

5. Geld besparing

Ook mijn portemonnee merkte de effecten van opruimen! Ik schreef al eens eerder een blogartikel over dat je met opruimen geld bespaart, onder andere omdat je bewuster gaat shoppen. Ik weet wat ik in huis heb, welke kleding ik heb en draag. Hierdoor ga ik veel gerichter boodschappen doen en laat ik me niet meer verleiden door aanbiedingen en tot bulkaankopen. Ook zijn er inmiddels heel veel spullen waar ik überhaupt geen aandacht meer aan besteed, omdat ze simpelweg niet bij me passen. Maar daarover later meer.

 

6. Beter gebruik van ruimte in huis (waar we voor betalen)

Toen ik eenmaal mijn zolder, kelder en schuur ging opruimen, merkte ik dat ook die ruimten veel functioneler bij ons huis gingen horen. Ik heb altijd naar die ruimten gekeken als ‘opslagruimten’. Maar dat hoeft helemaal niet. Sowieso zou ik je aan willen raden om je huis niet als opslag te gebruiken. Natuurlijk is het prima om wat voorraad te hebben voor onverwachte omstandigheden, maar overdrijf het niet. Nu hebben wij bijvoorbeeld de printer (die we zo af en toe gebruiken) in de kelder staan, waardoor er een kastje weg kon uit de woonkamer.

Daarbij komt dat je, of je nou een huur- of koopwoning hebt, betaalt voor de ruimte. Alle ruimte. Ook voor de schuur, de zolder of de kleder. Elke vierkante meter van je huis kost geld. Zonde om die ruimte te vullen met opslag of spullen die je nooit (meer) gebruikt!

 

7. Tevredenheid!

Bij het opruimen stelde ik mezelf steeds weer de vraag: word ik er blij van? Of iets specifieker: Vind ik het mooi, handig of gebruik ik het vaak? Veel spullen verlieten op die manier ons huis. De spullen die overbleven maken me dus blij! Ik kan genieten van wat er in huis is. De kledingkast opruimen zorgde ervoor dat al mijn kleding past en lekker zit, waardoor ik het allemaal draag. Zo nu en dan koop ik een nieuw artikel en gaat er ook één uit. Zo worden de kasten niet opnieuw te vol en realiseer ik me steeds weer dat ik genoeg heb.

 

8. Acceptatie en leven in het nu

Spullen uitzoeken en wegdoen kan voelen als rouwen. Je komt spullen tegen uit vroeger tijden die er niet meer zijn, spullen van overleden geliefden of spullen die nare herinneringen omhoog halen. Dat kan heel intensief zijn en heftige emoties naar boven brengen. Misschien heb jij dit soort spullen ver weg gestopt in je huis, zodat je er niet meer mee wordt geconfronteerd. Uit het oog is uit het hart, toch? Nou, helaas is dat niet waar. Onbewust ‘bezetten’ onzichtbare spullen je gemoed. Tijd nemen om te rouwen en bewust afscheid nemen van tijden die er niet meer zijn levert ruimte op voor het maken van nieuwe herinneringen.

 

9. Ruimte voor nieuwe creativiteit

Uit allerlei hoeken en gaten kwamen spullen tevoorschijn van oude hobby’s. Papier maché, haken, macrameeën (ja, ik was m’n tijd ver vooruit ;)). Ooit heb ik daar veel plezier aan gehad en mijn tijd mee gevuld. Totdat mijn prioriteit zich blijkbaar verlegde en de spullen uiteindelijk op zolder belandde, want misschien ging ik het ‘ooit’ nog eens doen. Mmm, niet dus. Ik ben het in de tussentijd natuurlijk nog wel eens tegen gekomen en dan flitste de gedachte altijd door mijn buik: ‘O ja, dat moet ik ook nog eens afmaken…’ en liet ik het vervolgens staan.

Ik heb geaccepteerd dat al die halve gehaakte kussenhoesjes ook na al die jaren niet meer af zullen komen. Ik besefte dat het leuk en mooi was voor toen, niet meer voor nu.

Dat besef gaf me lucht en ruimte. Ik hoef geen tijd en creativiteit meer te steken in iets dat niet meer bij me past!

 

10. Aandacht voor mezelf

En zo kom ik als vanzelf terecht bij het laatste van de tien onverwachte effecten van opruimen. Het heeft me teruggebracht bij wie ik nu ben, wat ik belangrijk vind en wat bij mij past. Opruimen is liefdevolle aandacht voor mezelf gebleken! Zo ontdekte ik onder andere dat kleine woonaccessoires zoals fotolijstjes en waxinelichthoudertjes niet bij mij passen. Ik geniet ervan bij anderen, maar ik word er niet blij van in mijn eigen huis. Ik schreef er eerder ook een artikel over. Hierdoor hoef ik ook in de stad geen aandacht te besteden aan bijvoorbeeld woonaccessoires. Dat doe ik wel hoor! Gewoon lekker kijken en snuffelen, maar de behoefte om te kopen is voorbij. Heel erg fijn én goed voor milieu en portemonnee.

 

Welke effecten van opruimen heb jij gemerkt? Of welke effecten hoop jij te behalen door op te gaan ruimen? Laat het even weten in de reacties hieronder!

Misschien verlang jij ook naar deze effecten, maar zie je door de bomen het bos niet of lukt het je niet om aan de slag te gaan? Laat me je helpen! Neem hier contact met me op, dan bel ik je voor het maken van een vrijblijvende kennismakingsafspraak!

Groetjes!

Esther

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

Waar ligt jouw balans?

Waar ligt jouw balans?

Wat is ‘in balans zijn’ eigenlijk? Eerlijk gezegd vind ik ‘in balans zijn’ synoniem aan saai, voorspelbaar en langzaam. En ook niet haalbaar voor mij. Maar is dat eigenlijk wel zo?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin