Home » Blog » Zin in opruimen » Waarom opruimen geld bespaart en oplevert
Hoe opruimen geld bespaart en oplevert

Waarom opruimen geld bespaart en oplevert

door | 23 jan, 2020 | Zin in opruimen

In mijn vorige blog schreef ik over hoeveel ongebruikte kledingstukken de gemiddelde Nederlander in huis heeft. Dat maakt mij nieuwsgierig naar de hoeveelheid ongebruikte spullen in onze huizen… Kunstenares Judith de Leeuw besluit in de 2DOC documentaire Overal spullen al haar spullen te tellen en te rubriceren. En dan ook echt AL haar spullen. Alles legt ze in een grote hal neer. Ze doet allerlei ontdekkingen, zoals dat teveel spullen óns gaan bezitten in plaats van andersom en dat de hang naar spullen van buitenaf wordt gecreëerd. Interessant! Maar ik vond vooral de enorme hoeveelheid spullen die een doorsnee Nederlander bezit best schokkend om te zien.

Spullen kosten geld

Al die -gebruikte of ongebruikte- spullen hebben we ooit gekocht en betaald. Wijzelf in eigen persoon, dan wel iemand anders die het aan ons heeft gegeven. Elk ding heeft een functie (gehad). Misschien is het handig en gebruik je het vaak, of geniet je ervan omdat je het mooi vindt. Of heeft het een functie gehad toen je het kreeg of aanschafte, als blijk van liefde of waardering voor jezelf of van de ander voor jou. Misschien doet het je herinneren aan mooie of moeilijke tijden.
Maar of je het gebruikt of niet, feit blijft dat we er bij elkaar opgeteld heel veel geld aan hebben uitgegeven.

Bewust shoppen

Zodra je gaat opruimen, breng je gaandeweg orde aan in je spullen. Je krijgt overzicht over welke spullen je hebt en waar ze liggen. Je gaat zien welke spullen niet meer bij je passen en welke spullen je niet meer nodig hebt. Hierdoor krijg je een scherper beeld van welke spullen je niet meer in huis hoeft te halen. Omdat je weet dat je het al hebt, of omdat je duidelijker weet dat je er niet blij van wordt (eerder schreef ik daar deze blog over). Mijn ervaring is dat dat een hoop ‘laat ik het toch maar kopen, want ik weet niet of ik het al in huis heb’-aankopen scheelt die bij thuiskomst toch niet nodig bleken te zijn. En dat bespaart weer geld.

Kosten per vierkante meter

En wat te denken van het geld dat je besteedt aan opslag! Ja, ook jij! Misschien huur je geen externe opslag voor je teveel aan spullen (er zijn overigens veel mensen die dat wel doen – kost geld), maar je betaalt wel geld, huur of hypotheek, voor de ruimte die je spullen innemen in huis. Stel dat je maandelijks duizend euro huur of hypotheek betaalt voor een huis of appartement van honderd vierkante meter. Elke vierkante meter in je huis kost dan dus tien euro per maand. Tel de oppervlakte van volle kasten, zolders, kelders, schuren en onbruikbare ruimten doordat er spullen staan eens bij elkaar op en vermenigvuldig dat met de hypotheek per vierkante meter per maand en laat de uitkomst eens tot je doordringen. Dit is wat je óók betaalt voor je spullen!
Misschien blijk je na het sorteren en opruimen van je huis wel minder ruimte nodig te hebben en een kleiner en goedkoper huis te kunnen kopen. Of blijkt dat je huis toch groot genoeg is en je dus helemaal niet hoeft te verhuizen naar een groter huis. Tel uit je winst!

Verkopen en besparen

Daarnaast is het natuurlijk superleuk als je je overbodig geworden spullen kunt verkopen en daarmee geld in het laatje brengt. Dat kan natuurlijk door alles op Marktplaats te zetten, maar dat kost veel tijd en gedoe. Je kunt ook een opkoper laten komen die een bod doet op het hele zwikkie. Of organiseer een hippe ‘Garage sale’ in je achtertuin! Verspreid wat leuke flyertjes in je buurt en het levert naast een gezellige middag ook nog euries op ?
Een opgeruimde administratie helpt ook bij het besparen van geld. Je krijgt overzicht over abonnementen die ongemerkt doorlopen en jaarlijkse bijdragen die automatisch worden afgeschreven. Of wat dacht je van rekeningen en premies die je keurig op tijd betaalt waardoor je geen boetes meer hoeft te betalen? Ka ching!

Minder impulsief

En last but not least: Rommel heeft invloed op onze hersenen. Door rommel om je heen, krijgen je hersenen veel prikkels te verwerken en raakt je hoofd ‘vol’. Hierdoor kun je minder goed focussen. Een studie uit 2014 toont aan dat mensen die overprikkeld zijn door onder andere een rommelige omgeving, vaker online shoppen en eerder geneigd zijn om ‘ja’ te zeggen op impulsieve aankopen dan mensen die in opgeruimde kamers leven.
Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ beschermt een opgeruimd huis je ook op deze manier tegen teveel geld uitgeven.

Je kunt dus met recht zeggen dat opruimen goed is voor je portemonnee.
Dat is toch hoopvol nieuws? Reden genoeg om vandaag nog te beginnen met bijvoorbeeld het kleinste laatje dat je in huis hebt 😉

Veel succes en groetjes ?

Esther

P.S. Wil je liever samen aan de slag in je huis, laat dan  je gegevens achter, dan bel ik je voor het maken van een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin