Home » Blog » Zin in opruimen » Waar ligt jouw balans?
balans

Waar ligt jouw balans?

door | 4 mei, 2021 | Zin in opruimen

Er schuilt een fatalist in mij. Iemand die mij in beweging zet, aanvuurt, opzweept en onvermijdelijk een keer ten gronde richt. Het is iemand met een Verheven Doel, een Wereldverbeterende Visie, een Mensheidreddende Missie. Ze overtuigt mij van haar Juistheid en creëert een bevestigende bubbel om mij heen. Een Bestaan-er-überhaupt-mensen-die-het-hier-níet-mee-eens-kunnen-zijn bubbel. Mijn man is altijd een van de eerste die de fatalist in mij herkent en die vind ik dan ook reuze-irritant. Balans, balans?? Hoezo? Dit is BELANGRIJK!

Boost

Ik weet het, het gaat ver. Dat geef ik direct toe. Het begint meestal vrij onschuldig, maar al snel graaf ik mezelf helemaal in en laat ik andere dingen uit mijn handen vallen. Het geeft me een enorme energieboost, ik weet alles van dat ene onderwerp af en kan niet ophouden erover te praten. Ik LEEF!

Kikkererwtenmeel

Tot het onvermijdelijke moment dat het me teveel wordt. Dat ik er ineens supermoe van ben. Dan schuif ik zomaar weer een broodje kroket naar binnen na drie jaar overtuigd veganist te zijn geweest of pak ik weer een lekkere makkelijke fles shampoo omdat ik klaar ben met no-poo-kikkererwtenmeel-geklieder. Tot grote ontsteltenis van mijn omgeving…

Op en neer, op en neer. Never a dull moment with Esther

Gewoonte

Sommige dingen blíjven. Heel soms. Meestal zijn dat dingen die het algemeen belang in huize de Boer dienen. Zoals elke ochtend melkkefirdrank oogsten van kefirkorrels, want dat is heel gezond (doe ik al ruim 13 jaar) of het huis overzichtelijk houden. Daar ‘doet’ iedereen het goed op en dus stop ik er niet mee. De hype is eraf, ik belast mijn man en vriendinnen niet meer non-stop met deze overtuigingen (sorry schatten, jullie hebben al heel wat Overtuigingen moeten aanhoren), het is een gewoonte geworden.

Balans

Maar balans? Balans klinkt saai. Bàh-lans. Altijd hetzelfde. Brrr, niks voor mij.

Toch?

In de afgelopen weken sijpelt er langzaam maar zeker een andere kijk op balans mijn bewuste binnen.

Huisgenoot

Sinds een week of vier hebben we een nieuwe huisgenoot. De kinderen hebben er lang en volhardend om gesmeekt. Ik lag dwars. Ik zag vooral meer spullen en zooi in huis komen. Maar toen oomlief zei dat we hem eerst wel een tijdje mochten uitproberen, ben ik gezwicht.  Een Wii. Zo eentje die half Nederland zo’n 10 jaar geleden al in huis had. Ja, meer spullen en zooi. Maar ook meer gezelligheid en gezamenlijkheid. Leuk!

Balance

Ik voelde me meteen aangetrokken tot het balance board. In tegenstelling tot de racespelletjes had ik bij de balansspelletjes nog een beétje het gevoel dat ik invloed kon uitoefenen. En zowaar: het ging best aardig. Als ik maar niet teveel naar links en rechts bewoog, maar steeds de balans in het midden zocht, kon ik het best aardig. Wel een beetje saai en langzaam. Een beetje zoals bah-lans werkt tenslotte. Saaai, langzaam, voorspelbaar.

Workout

Tot mijn dochter hetzelfde spelletje ging doen. Met even goede resultaten. Oke, betere resultaten. Maar op een totaal andere manier. Zij bleef in balans door haar hele lichaam te gebruiken! Haar armen maaiden door de lucht, haar rug boog ver door naar achteren en weer naar voren. Op hakken en tenen. Niks saais aan! Een full-body workout en het balletje viel telkens braaf door het juiste gaatje heen.

Haar geheim: snel reageren en even ver naar de ene als naar de andere kant doorbuigen.

Relatief

Dat geeft me te denken. Balans is een relatief begrip. Wat balans is voor mijn leven, is disbalans voor een ander. Ik voel dat ik leef als ik ergens mijn tanden in kan zetten, een project, een nieuwe ontdekking. Die ander gedijt het best op rust, reinheid en regelmaat. Soms ben ik jaloers tot op het bot op de mensen die rust, reinheid en regelmaat voor zichzelf kunnen organiseren, maar als ik eerlijk ben – ik zou er een beetje dood van gaan.

In beweging

Dus wat is balans? Ik denk dat balans vooral te maken heeft met dankbaarheid, tevredenheid en geliefd zijn. Met weten wie je bent en wat nu bij je past, niet met wat je hébt en wat ooit bij je paste of misschien ooit zal gaan passen. Met in staat zijn om te kiezen en te reageren. Balans is in beweging zijn en daarbij maakt het niet uit of de bewegingen groot of klein zijn, intensief of gelijkmatig. En balans moet je vooral niet zoeken, dan ben je het namelijk steeds kwijt

In balans

Ik ben als mijn dochter, dan weer op hakken, dan weer op tenen. Steeds beter kan ik dat accepteren en vind ik daar rust in. Ik weet dat mijn Grote Ontdekkingen al eerder zijn ontdekt en weer gewoon worden of minder interessant. Gelukkig maar; dat geeft weer ruimte voor de volgende passie! Doe jij het goed op regelmaat en overzicht? Gefeliciteerd, het lijkt me geweldig!

Zo blijven we op een wonderlijke wijze met elkaar.. in balans

Groetjes!

Esther

PS: Voel jij je ontevreden en past jouw huis of agenda niet (meer) bij wie je bent? Verlang je naar balans, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Vul hier het contactformulier in, of bel me voor het maken van een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

Opruimen is verwerken

Opruimen is verwerken

Opruimen is zoveel meer dan alleen wat spullen verplaatsen. Opruimen heeft altijd te maken met verwerken en in het reine komen met het verleden en/of met de toekomst. Durf jij het aan te gaan?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin