Home » Blog » Bewust kiezen » Soms moet je stoppen om verder te komen
Om bewust te kiezen, moet je stoppen en stil staan

Soms moet je stoppen om verder te komen

door | 23 dec, 2019 | Bewust kiezen

Daar zit ik dan achter mijn laptop te staren naar een leeg scherm. Het is de bedoeling dat ik een blog schrijf over bewust kiezen, maar verder dan een aantal losse opmerkingen kom ik niet. Ik voel me een beetje weemoedig en ik realiseer me dat dat komt door de tijd van het jaar. December. Alweer de laatste maand. Ik voel de behoefte om terug te kijken en af te sluiten. Gek. Dat heb ik nooit eerder gehad.

Na een jeugd waarin december vooral bol stond van cadeautjes, chocola en oliebollen, die overging in een tijd van ouder-zijn van jonge kinderen waarin december vol was van hyperactieve kinderen door dezelfde cadeautjes, chocola en oliebollen, aangevuld door (kinder-)kerstfeestvieringen, ben ik in rustiger vaarwater gekomen. De modus van ‘hoe-overleef-ik-december-en-zorg-ik-dat-ik-januari-haal’ is terug geschakeld naar niveautje ‘tjonge-alweer-december’.

Het is voor mij een bijzonder jaar geweest. Op allerlei vlakken in mijn leven was het een jaar van stoppen, afronden en wegdoen. Soms letterlijk, vaak figuurlijk. Soms als vanzelf en moeiteloos, soms met pijn en verdriet.

Mijn neiging is om intuïtief te leven. Ik hou ervan om in het moment te leven en te doen wat op dat moment op me af komt. Mijn valkuil is dus om altijd bezig te zijn met dingen die op dat moment mijn aandacht vragen, maar de belangrijke lange-termijn zaken uit het oog te verliezen. Daar is dit jaar dus de bezem doorheen gegaan. Niet als vooropgezet plan, maar als proces. De ene keuze maakte ook de andere duidelijk. Gaandeweg merkte ik dat ik steeds duidelijker ging zien waar ik voor wil gaan en waar ik energie en plezier uit haal. Dit proces heeft veel ruimte, vrijheid en focus opgeleverd.

Hoe is het afgelopen jaar voor jou verlopen? Kon je bewust kiezen, dingen afronden, ballast kwijtraken en wat leverde het jou op?

En zo kom ik als vanzelf toch weer uit bij opruimen ?. Zoals de bezem door mijn leven is gegaan en ik een jaar van stoppen, afronden en wegdoen heb gehad, betekent opruimen dat je je ontdoet van overtollige en overbodige spullen. Spullen die misschien je huis in zijn gekomen omdat anderen dat voor je bedacht hebben als cadeau, erfenis of opslag. Of spullen die allang zijn vervangen door betere exemplaren, maar nooit je huis hebben verlaten. Spullen die je afleiden van wie jij nu bent en waar jij gelukkig van wordt.

Je kunt pas voelen en ervaren welke spullen waardevol voor je zijn en welke overbodig, als je stilstaat en tijd neemt om bewust te kiezen. Als je daar niet voldoende tijd voor neemt, zullen er alleen maar meer spullen om je heen verzamelen en ongemerkt je kasten en zolder overvol maken.

Investeer tijd en aandacht voor het maken van keuzes. In wat je met je tijd, geld en aandacht doet, maar ook heel concreet over de spullen die jou omringen. Het zal je zoveel opleveren. Niet alleen letterlijk ruimte en overzicht in je huis (wat al enorm waardevol is), maar het zal je helpen zicht te krijgen op jouw diepere drijfveren en de doelen die je wilt bereiken.

Ik wens je hele fijne feestdagen en een nieuw jaar toe waarin je meer Tijd, Rust en Ruimte zult ervaren!

NB: merk je dat je vanwege welke reden dan ook niet toe komt aan stil staan en keuzes maken, schakel dan hulp in! Vul het contactformulier in, dan bel ik je om een vrijblijvend kennismakingsgesprek te plannen.

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor 6 gratis opruimtips!

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en ontvang 6 handige opruimtips in je mailbox!

Yes, gelukt! Check snel je inbox voor de 6 handige opruimtips!

Tweet
Share
Share
Pin