Home » Blog » Bewust kiezen » Minimaliseren – Leef alsof je op vakantie bent
Minimaliseren is leven alsof je op reis bent

Minimaliseren – Leef alsof je op vakantie bent

door | 30 jul, 2020 | Bewust kiezen

Vorig jaar schreef ik een blog over vakantiestress. Ik nam me voor om gedurende dit jaar minder ballast te verzamelen, zodat ik vakantie minder nodig zou hebben. Bovendien maakte ik een lijstje met vier onderwerpen waar ik mijn focus op wilde hebben. Minimaliseren in mijn agenda dus! Toen wist ik natuurlijk nog niet hoe anders, totaal anders, dit jaar zou verlopen. Corona zet(te) de wereld behoorlijk op z’n kop.

Focus op belangrijke dingen

Ondanks, of misschien wel beter: dankzij Corona heb ik inderdaad minder haastig kunnen leven en heb ik meer genoten van de kleine dingen. De dagelijkse wandelingetjes met mijn man omdat hij thuis werkte. Het knusse gezinsleven doordat er toch niets anders meer te doen was. Ik werd gedwongen om mijn aandacht te richten op de belangrijkste onderdelen van mijn leven en ik kan zeggen dat het is gelukt. Precies de vier opgeschreven onderwerpen kwamen het meest aan bod en daar ben ik heel dankbaar voor.

Zonder stress

Misschien is dat ook wel de reden dat ik zonder stress op vakantie ging. Toch nog. We hadden bedacht dat we thuis zouden blijven, maar we mochten onze tent een week in de prachtige tuin van een lieve vriend opzetten. Nog geen 20 minuten rijden van ons huis. Geen hoge verwachtingen, want die omgeving voelt al als een tweede thuis. Maar wel tijd, rust en ruimte. Bomen, vogels en kikkers. That’s all. En elkaar natuurlijk. Wat heb je dan toch weinig nodig!

Terug naar de essentie

Dennis Storm heeft een boek geschreven over minimaliseren: Weg ermee. Hij geeft de tip om ook thuis te leven alsof je op reis bent. Als je op reis gaat, neem je namelijk alleen datgene mee dat je nodig hebt en gebruikt. Je neemt geen spullen mee om te verzamelen of te bewaren. Hiermee ga je terug naar de essentie. Het mooie hiervan is dat die essentie voor iedereen anders is. Ieder mens vindt andere dingen belangrijk. Minimaliseren is dus uiteindelijk een ontdekkingstocht naar wie jij in de kern bent en naar wat jij belangrijk vindt.

Ons huis is inmiddels behoorlijk geminimaliseerd, hoewel we nog steeds genoeg spullen hebben die ik niet meeneem op vakantie. Onze kampeervakantie heeft mij de ogen weer geopend voor eenvoudige aanpassingen die helpen te minimaliseren. De kopjes hergebruikten we met hooguit een snelle tussentijdse omspoelbeurt (minder kopjes nodig én minder afwas). Handdoeken en kleding werden vaker gebruikt en gedragen dan maar één keer (minder handdoeken en kleding nodig én minder was) en we gingen veel spaarzamer om met water.

Lijstje met minder

Ik vind het inspirerend om zo naar mijn huis, mijn consumptiegedrag, mijn (vrije) tijdsbesteding en mijn taken te kijken. Om te durven kiezen en daar trouw aan te zijn. En terwijl ik afgelopen week in de hangmat naar de wolken staarde, dacht ik: dit wil ik graag het komende jaar gaan doen. Leven in huis alsof ik op vakantie ben. Met minder spullen, minder perfectie en minder haastigheid. Er is, net als vorig jaar, weer een briefje uitgekomen. Een lijstje met vier onderwerpen in mijn leven waarop ik wil minimaliseren. Het hangt naast het vorige briefje op een plek waar ik vaak kom, zodat ik er vaak aan herinnerd wordt. Heel benieuwd wat het gaat brengen.

Wil jij lichter leven met minder spullen? Waarop kun jij minimaliseren? Welke spullen neem jij níet mee als je op reis gaat? Laat het me weten in de reacties!

Groetjes  ??

Esther

Over Esther de Boer

Met respect, positiviteit en humor help ik je graag door het mooie proces van opruimen en organiseren heen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin