Afgelopen week waren mijn man en ik samen met de andere kinderen aanwezig bij de diploma uitreiking van onze zoon. Toch best wel een officieel moment met toespraken, bloemen en handtekeningen. Verrassend genoeg werd de borrel na afloop vergezeld door een heuse DJ die de ietwat gezapige boel een beetje in beweging probeerde te krijgen.
Dat lukte – gedeeltelijk. Onze kinderen vonden elkaar en onder het mom van: deze mensen zien we toch nooit meer, kon het ze niet schelen dat ze de enige dansende figuren in de hele zaal waren. En o, wat was ik jaloers op ze. Ik hou van muziek, zingen en dansen, maar wat is mijn drempel altijd weer hoog om ook daadwerkelijk in beweging te komen! Maar ik heb m’n gêne overwonnen en we hebben een geweldige avond gehad met elkaar waarvan de foto’s en herinneringen nog lang zullen blijven!
Alle elementen van muziek – ritme, klank, melodie en harmonie – beïnvloeden specifieke delen van je hersenen. Muziek raakt niet alleen je emoties, maar activeert ook gebieden die betrokken zijn bij geheugen en taal. Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit dat muziek bovendien de motorische gebieden in je brein stimuleert, waardoor je de neiging krijgt om te gaan dansen.
Dit effect is uniek voor mensen; geen ander schepsel heeft dezelfde drang om te bewegen bij het horen van muziek. Maar wanneer geef je nu echt toe aan die impuls? Misschien op een feestje of tijdens het koken? Wij Nederlanders kunnen nogal stijfjes zijn. Zonde! Dansen helpt je juist een sterke verbinding met je lichaam te maken. Het stimuleert je bloedcirculatie, verlaagt je cortisolniveaus en bevordert ontspanning. Een paar minuten dansen kan ervoor zorgen dat je je meer in het ‘hier en nu’ voelt. Voor een endorfinerush – dat fijne stofje dat vrijkomt bij fysieke beweging en je gelukkig maakt – hoef je echt niet altijd een uur naar de sportschool.
Je kunt bijvoorbeeld ook een uur je huis schoonmaken! Dûh… da’s toch lang niet zo leuk als een feestje…? Klopt. Niks aan. Maar wel fysiek intensief en met muziek erbij een stuk leuker! Onze dochter zet altijd haar koptelefoon op voor ze aan haar taak (de beide toiletten schoonmaken) begint. Da’s ook voor ons heel handig; aan haar heerlijke gegalm door het hele huis kunnen wij horen dat ze inderdaad aan het poetsen is geslagen 😀
De afgelopen weken ben ik met mezelf een poetschallenge aangegaan. Misschien heb je er wat van voorbij zien komen op Instagram of Facebook. De challenge hielp me om in beweging te komen en te gaan schoonmaken. Wat je op de video’s niet hoorde, is de muziek die ik eerst altijd aan zette. Volumestandje 12 en gaan met die banaan!
Muziek maakt voor mij zelfs schoonmaken leuk! Af en toe een gek dansje tussen het dweilen door of keihard meezingen (sorry buurman!) – het helpt me door de taaie momenten heen om toch nog even door te zetten en in beweging te blíjven.
Om jou ook te helpen om in beweging te komen en te blijven, heb ik speciaal voor jou deze Schoonmaak Motivatie playlist aangemaakt op Spotify. Dus pak dat emmertje en die poetsdoek, zet je koptelefoon op, of box aan en maak er een feestje van!!
Go girls!
Bakjes zijn er in alle soorten en maten, maar welke heb je nou nodig? Meten…
De paradox van opruimen hoor ik vaak voorbij komen. Je wordt moe van de chaos,…
Er zijn enorm veel verschillende organizing producten op de markt. Ik gebruik graag producten die…
Stap over je schroom heen en schakel hulp in. Ook opruimen gaat beter als je…
Wat is 'in balans zijn' eigenlijk? Eerlijk gezegd vind ik 'in balans zijn' synoniem aan…